2024. április 20., szombat
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

Ecuadori öröm az esőben

Marco Pantanira, minden idők egyik legjobb hegyimenőjére és az 1998-as Giro d’Italia győztesére emlékeztek az Olasz Körversenyen a tegnapi szakaszon, hiszen a bő 200 kilométeres táv a 2004-ben tragikusan elhunyt bringás szülővárosában, Cesenaticóban rajtolt és zárult is. A terep leginkább egy ardenneki vagy észak-olaszországi egynaposra emlékeztetett, hiszen 9 – köztük 5 kategorizált – közepesen hosszú és közepesen meredek emelkedőn kellett áthaladni. A szökevényeknek – ilyenkor már hagyományosan – jó esélyük volt a hazaérésre, épp ezért ismét jó időbe telt, mire kialakult az elmenés, amelyben 14-en voltak ott, számos jó nevű hegyimenővel. A főcsoport jó ideig lazára vette az üldözést, aminek köszönhetően bőven tíz perc fölé nőtt az élboly előnye. A bringások dolgát a folyamatosan hullámzó terep mellett az időjárás is megnehezítette, a 10-12 fokban az eső is leesett, amikor még jó száz kilométer állt a versenyzők előtt.

Az utolsó 50 kilométeren belül egyre valószínűbbé vált a szökevénysiker, míg a főcsoportban az összetettben előzetesen negyedik helyen álló Domenico Pozzovivo csapata, az NTT diktált nagy iramot, amivel az emelkedőkön rendesen megrostálták az összetettesélyesek csoportját. Az élbolyból az ecuadori Narváez és az ukrán Padun volt a legerősebb. Utóbbi az utolsó lejtmenetben defektet kapott, így Narváez szerencsésen egyedül maradt elöl, és az utolsó 20 kilométeren megtartotta előnyét. A húszfősre csökkent főcsoport bő 8 perc hátránnyal érkezett meg, Almeida megőrizte a rózsaszín trikót. Valter Attila 46. lett 21 perc hátránnyal, összetettben a 22.

Végeredmény, 12. szakasz (Cesenatico–Cesenatico, 204 km): Jhonatan Narváez 5:31:24 óra, Mark Padun +1:08, Simon Clarke +6:50 perc stb. Az összetett állása: João Almeida 49:21:46 óra, Wilco Kelderman +34, Pello Bilbao +43, Domenico Pozzovivo +57 mp, Vincenzo Nibali +1:01 perc stb.