2024. április 18., csütörtök
FOGÁSZAT

Fogköztisztító eszközök, eljárások

A fogközök tisztítása fontos része a szájápolásnak. Naponta egyszer el kellene végezni, az esti fogmosás után. A jelentősége abban van, hogy leggyakrabban a fogak között jelenik meg a fogszuvasodás és az ínygyulladás. Nehezen tisztítható részekről van szó, a fogkefe nem is tudja ezeket kitisztítani. A fogközötti területek lehetnek szűkek, tágasak, görbültek, és ennek függvényében kell megválasztani egyénre szabottan a fogköztisztító eszközöket. Ezek a következők:

Fogselyem: Nagyon vékony szálakból áll, lehet natúr (unwaxed) vagy viszolt (waxes) a felülete. A viszos felületű jobban tisztít, de nehezebb a használata. A fogselyem használata nem egyszerű, két kézben kifeszítve kell óvatosan a fogak közötti résbe helyezni, és az ínybarázdát is óvatosan kitisztítani vele. Odafigyeléssel és óvatosan kell használni, nehogy megsértsük az ínybarázdát. Van szélesebb fogselyem is, úgynevezett fogszalag (angolul tape), amely könnyen csúszik, de könnyebben is megsértheti az ínyt, ezenkívül a kis nyélre rögzített olyan, mint egy kis fűrész, és ezt is óvatosan kell használni.

Fogköztisztító kefe: A fogköztisztító kefék hasonlítanak egy üvegmosó kefére, csak annak miniatürizált változatai. Lehetnek kúp vagy henger alakúak, különböző vastagságúak, a sörték is, mint a fogkeféken, különböző vastagságúak és keménységűek. A megválasztást gyorsíthatja a megfelelő szinkódolt szonda bepróbálása, amit a fogászati rendelőben kell elvégezni, és használatát is itt sajátítja el a páciens. Fontos olyan kefét használni, amit könnyen bevezethetünk a fog közötti résbe, és kitölti a rést. A vastagabb átmérőjű fogköztisztító keféket használjuk a hidak és koronák, esetleg implantátumok nehezen tisztítható részeinek tisztítására.

Létezik egy superfloss elnevezésű, a híd alatti részek tisztítására szolgáló eszköz is, az egyik vége fogselyem, a másik pedig bolyhos felületű, és vannak műanyag fogköztisztító fogpiszkálók, azaz fogvájók is.

A szájzuhanyok, vagyis hidroterápiás készülékek csak kiegészítik a szájápolást. Pulzáló vízsugár segítségével távolítják el az ételmaradékot.

A nyelv tisztítása

Fogmosás után fontos a nyelv tisztítása is. Ezáltal jelentősen csökkentjük a patogén, külö

A fogkefe hátoldalán is vannak speciális redők, ezekkel is tisztítható a nyelv, és léteznek speciális nyelvtisztítók. A legegyszerűbb, ha egy kiskanál élével tisztítjuk a nyelvhátat.