2024. április 25., csütörtök

Fekete-fehér világ

A Szabadkai Városi Múzeumban némafilmet vetítettek, amelyhez Pavle Zvekić zongorázott

Csütörtökön este a Szabadkai Városi Múzeumban a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében az LP – A lemezjátszó története és a hanglemezek aranykora című kiállításhoz kötődően filmes-zenés műsort tartottak. A kellemes hangulatú, különleges élményt nyújtó est folyamán levetítették a Dziga Vertov rendezésében 1929-ben készült Ember a felvevőgéppel című szovjet némafilmet, amelyhez a múzeumban Pavle Zvekić fiatal szabadkai zongorista élőben zenélt.

Pavle Zvekić a Szabadkai Városi Múzeumban (Fotó: Lukács Melinda)

Pavle Zvekić a Szabadkai Városi Múzeumban (Fotó: Lukács Melinda)

A műsor megidézte az ún. Silent Movie Nightnak vagy Krisztina színpadnak elnevezett eseményeket. A Krisztina színpad valójában egyenes utalás a Slobodan Šijan rendezésében 1982-ben készült Maratonci trče počasni krug című filmre. Az egybegyűlteket Viktorija Šimon Vuletić, a tárlat szerzője köszöntötte, akinek elmondása szerint több rendezvényt is terveztek a kiállításhoz kötődően, egyebek között zeneiskolás diákok fellépését is, de ezek a járvány miatt meghiúsultak. Pavle Zvekić a zenélés folyamán a számítógépes technológiát is használta.

– Szereztem már némi tapasztalatot ebben a műfajban, volt szerencsém fellépni a Nišville jazzfesztivál ún. Krisztina színpadán. Ott ehhez nagy zongora áll rendelkezésre, amely esztétikai élményt is hozzáad a koncertekhez, ezúttal viszont arra gondoltam, hogy jobban széttekintek és újszerűvé teszem a zenét. Amikor egy filmhez játszunk sok mindenre kell figyelni, kiváltképp a tempóra. Nagyon nehéz lehet, ha nem ismerjük a filmet, de én már megtekintetettem néhányszor. A zene sokat adhat hozzá a filmekhez, meghatározhatja azokat, sőt, szinte összetartozhat a filmmel. Nagy inspirációként szolgálhat Miles Davis, aki maradandót alkotott, amikor egy filmhez improvizálta a zenét, és utána ez lett az alkotás hivatalos zenéje is – mondta Pavle Zvekić.