2024. március 28., csütörtök

Szindémia

A krónikus betegségek növekvő mértéke, a fertőző betegségek és az egészségügyi rendszerek hiányosságainak a viharában vergődik a világ – derül ki a The Lancet című orvostudományi folyóiratban frissen megjelent tanulmány szerint, amely a világnépesség egészségének az állapotáról és a Covid–19 hatásairól ad átfogó képet.

A világ a legnagyobb átfogó epidemiológiai kutatása során a The Global Burden Diesease (GBD) készítői az elhalálozások 286 okát, 369 betegséget és sérülést, valamint 87 kockázati tényezőt elemeztek 204 országból és területről. A koronavírus-járvány megjelenése a krónikus betegségek (például az elhízás és a cukorbetegség) globális terjedésével, valamint a környezeti kockázatokkal, mint például a légszennyezés, növelték a koronavírus halálozási arányát. „A Covid–19 egy akut, krónikus egészségi válsághelyzet” – mondta Richard Horton, a Lancet főszerkesztője, aki szindemikusnak nevezte a koronavírus-járványt, együttesen az elhízás, a cukorbetegség és más krónikus betegségek magas globális mértékével.

Horton már korábban felvetette, hogy a COVID–19 nem csupán fertőző betegség, hanem a SARS-COV-2-fertőzés és a nem fertőző krónikus betegségek – légzőszervi betegségek, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedés, daganatos megbetegedések – szinergikus kölcsönhatásából eredő szindémia, azaz megbetegedéshullám.

A szerzők azt is kimutatták, hogy a krónikus betegségek növekedése, együtt az egészségügyi rendszerek hiányosságaival, a népességeket sebezhetővé tette olyan egészségügyi válsághelyzetekkel szemben mint a koronavírus-járvány.