2024. április 18., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Zárt térben kötelező a védőmaszk viselése!

A köztársasági egészségügyi válságstáb mai ülésén döntés született, hogy szigorítanak az eddigi járványügyi intézkedéseken.

Darija Kisić Tepavčević epidemiológus, és a válságstáb egyik tagja elmondta, a szigorítások közé tartozik, hogy a védőmaszkot mindig viselni kell zárt térben. Mint később kifejtette, a szabadban ugyanakkor ez továbbra is csak ajánlás, nem pedig kötelező érvényű rendelet. Az epidemiológus hozzátette: a távolságtartás és a védőmaszk viselése eddig eredményes volt. A mai szigorításokról hozott döntések azonnal hatályba léptek.

- Ezek azok az alapintézkedések, amelyek életet menthetnek. A többi járványügyi korlátozás szigorítása az eddigi intézkedések szigorúbb betartására vonatkoznak. Sajnos, volt olyan eset, amikor a megengedettnél (max. 30 személy) sokkal többen gyülekeztek egy helyen. Arra utasítottuk az önkormányzatokat, hogy ne engedjenek meg hasonló eseteket – magyarázta Kisić Tepavčević.

A koronavírus-járvány tegnapi adatai azt mutatják, hogy 6504 tesztet végeztek el, és 203 polgárról derült ki, hogy elkapta a fertőzést. Tegnap 2 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, amivel 770-re nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma. Jelenleg 359-en szorulnak kórházi ápolásra, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.