2024. április 20., szombat

Ápoljuk hagyományainkat!

Miloš Vučević polgármester tegnap meglátogatta a Hagyományaink Egyesületet, amelyet 2016-ban alapítottak azzal a céllal, hogy kulturális örökségünket, a régi mesterségeket és a kézművességet hirdesse.

A tagok készítményeinek a népszerűsítése és könnyebb értékesítése érdekében az egyesület úgy döntött, galériát nyit Újvidéken, ahol a vajdasági női egyesületek értékesíthetik portékáikat. Egyelőre 72 egyesület 1500 tagja támogatja ezt a projektet, készítményeiket pedig kiállították a Hagyományaink elnevezésű galériában, amelynek tegnap volt az ünnepélyes megnyitója a Duna utcában.

A polgármester elmondta, hogy mostanáig nem létezett ilyen jól megszervezett galéria Újvidéken, olyan hely, ahol vajdasági és szerbiai kézművességi cikkeket vásárolhattak volna a polgárok.

– Nagyon tetszik a galéria, sokszínű a kézműves készítmények válogatása, a látogatónak az az érzése támad, mintha vajdasági körúton járna. Úgy tűnik, magunkat is emlékeztetnünk kell arra, hogy mennyit érünk, mert ha mi nem ápoljuk és nem vigyázzuk hagyományainkra, mások sem becsülik őket. Véleményem szerint az idelátogató turistáknak nagyon tetszik majd a galéria, remélem, hogy minél gyorsabban túl leszünk a koronavírus-járványon, és akkor még több idegen látogat majd Újvidékre. A Hagyományaink Egyesületnek jelentős küldetése van városunkban, ezért az újvidéki önkormányzat támogatásként helyiséget biztosított az egyesület számára, remélem, hogy minél több fiatal nő csatlakozik majd a projekt megvalósításához. Újvidéken 20.000-rel több nő él, mint férfi, és mi azt szeretnénk, ha gazdasági szempontból is jobb pozícióba kerülnének. Ennek komolyabb szociológiai háttere van, hiszen a családi erőszak elszenvedői pontosan azok a nők, akik pénzügyileg másoktól függnek. Örvendetes, hogy az újvidéki képviselő- testületet nagyjából nők irányítják, és ha minden igaz, hasonló lesz a helyzet a köztársasági parlamentben is – hangsúlyozta Újvidék polgármestere.

Snežana Nešović, a Hagyományaink Egyesület elnöke elmondta, hogy a nők a konkurencia helyett az együttműködés mellett döntöttek, így együtt értékesítik saját termékeiket.

– Az évente megrendezendő vásárok számunkra nem elegendők, nagyon sok tagunknak ez az egyedüli kereseti lehetősége, vagy legalábbis jelentős bevétele származik a saját készítésű termékek eladásából. A polgármesterhez fordultunk segítségért, aki megértette az elképzelésünk jelentőségét, és egy gyönyörű helyiséget kaptunk használatra. Eddig több mint 600 terméket állítottunk ki, és terveink szerint tovább bővítjük kínálatunkat. A felsoroltakon kívül azt tervezzük, hogy oktatói műhelymunkákat tartunk gyermekek és felnőttek számára, a jövőben pedig közös projekteket szeretnénk megvalósítani a városi kultúrintézményekkel – magyarázta Nešović.