2024. március 28., csütörtök

Ötvenéves a rendezvénysorozat

Az idén ötvenéves a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvénysorozata, amelyet október 15-én és 16-án, csütörtökön és pénteken rendeznek meg Adán.

Szarvas Gábor mellszobrát pénteken délelőtt koszorúzzák meg (Máriás Endre felvétele)

Szarvas Gábor mellszobrát pénteken délelőtt koszorúzzák meg (Máriás Endre felvétele)

Játékos vetélkedőt, online nyelvi játékot, koszorúzási ünnepséget, tematikus kiállítást és tudományos tanácskozást tartanak, kihirdetik a nyelvészeti pályázat végeredményét, valamint ünnepélyesen megnyitják a Szarvas Gábor-emlékszobát is. A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, a Szarvas Gábor Könyvtár és Ada község önkormányzata által szervezett nyelvművelő napok rendezvénysorozata csütörtökön 10 órakor kezdődik a községbeli általános iskolák 4. osztályos diákjai számára szervezett játékos nyelvi vetélkedővel a Cseh Károly Általános Iskolában. Ezzel egy időben zajlik majd az online nyelvi játék a 7. osztályos tanulók számára.

A nyelvművelő napok programja pénteken 9 órától koszorúzási ünnepséggel folytatódik az adai Szarvas Gábor-szobornál, majd a Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében 9.30-tól kiállítás nyílik a nyelvművelő napok indulásának ötvenedik évfordulója alkalmából, illetve ugyanitt kihirdetik a nyelvészeti pályázat eredményét. A könyvtár szervezésében 10 órakor ünnepélyesen megnyitják a Szarvas Gábor-emlékszobát az intézmény épületében. A nyelvművelő napok programja az idén is tudományos tanácskozással zárul, amelyet 15 órától tartanak meg Adán a községháza dísztermében. A tudományos tanácskozás témája a nyelvművelés időszerűsége lesz.