2024. április 18., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Kisvárdán már a Barcára gyúr a Fradi

A sikeres válogatottszéria után folytatódik az NB I., és indul a BL-csoportkör

Csodáról álmodtunk, és az valóra vált: a magyar labdarúgó-válogatott egy hete legyőzte idegenben 3:1-re Bulgáriát, és egy mérkőzésre van attól, hogy ott legyen a jövő évi Európa-bajnokságon. Ehhez csupán Izlandot kell legyőznie a november 12-ei összecsapáson a Puskás Arénában. Marco Rossi csapata ráadásul lendületben maradt, a vasárnap az újonc Könyves Norbert góljával győzött Belgrádban Szerbia ellen is 1:0-ra.

Moholon és a közeli magyarlakta településeken minden kisfiú, aki elkezd focizni, arról álmodik, ami nekem valósággá vált: gólt lőni a magyar válogatott mezében” – nyilatkozta a ZTE labdarúgója a 24.hu portálnak.

Ezek után bármi is lesz a lapzártánk után véget ért, Oroszország elleni idegenbeli Nemzetek Ligája-összecsapás eredménye, biztosan jó hangulatban folytatódik a hétvégén az OTP Bank Liga. A nyitómérkőzést pénteken Kisvárdán a Ferencváros vívja, amelyre négy nappal később már Lionel Messi és az FC Barcelona vár a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában.

Érdekesség, hogy a címvédő 2020/21-ben több meccset vívott a BL selejtezőjében, mint az NB I.-ben. A csapat nemzetközi színtéren veretlen maradt, legyőzte a svéd bajnok Djurgårdent, a skót bajnok Celticet, a horvát Dinamo Zagrebet, majd az immár oda-vissza vágós rájátszásban, idegenben szerzett gólokkal búcsúztatták a norvég bajnok Moldét (3:3, 0:0). Ezek után persze a hazai színtéren sem jelenthetett problémát a jó szereplés, az MTK ellen ugyancsak egy 1:1-es döntetlen jött össze, de aztán hazai pályán legyőzte a Paksot (5:0) és a Puskás Akadémiát (2:1), idegenben pedig a Zalaegerszeget (2:1).

Igazából a kisvárdaiak sem panaszkodhatnak, a Budafok és a Puskás Akadémia elleni vereség mellett háromszor nyertek (a Honvédot és a Mezőkövesdet egyaránt 2:1-re, míg az Újpestet 4:2-re verték idegenben). A két csapat eddig hatszor találkozott egymással az élvonalban, minden meccset a Fradi nyert meg, a rivális mindössze egyszer tudott gólt szerezni.

A tabella élén az egy meccsel többet játszott Fehérvár áll, amely a válogatottszünet előtt 5:1-re letaglózta az Újpestet, a széria pedig ezúttal vasárnap a fővárosban folytatódhat, ahol a Honvéd ellen lép pályára. A kispestieknek nem fekszik a pályaválasztóként való játék, de talán csak az albérletként használt Hidegkuti Stadiont nem érzik még magukénak, ugyanis eddigi két meccsüket elbukták a Kisvárda és az Újpest ellen – egyaránt 2:1-re. A fehérváriaknál kérdéses Hangya Szilveszter játéka, a védőt combizomhúzódás gyanújával kellett lecserélni a szerbek elleni válogatottmeccsen, így nem biztos, hogy játszhat a hétvégén. Ami az egymás elleni statisztikát illeti: a Honvéd legutóbb 2017. május 27-én győzött a rivális ellen, azóta tíz bajnokin képtelen volt felülmúlni a fehérváriakat.

A Puskás Akadémia legutóbb a Fraditól szenvedett vereséget, ezúttal viszont hazai pályán javíthat a sorozatban három zakónál járó MTK-val szemben. A meccsen a múlt gólzáport ígér, hiszen a legutóbbi öt, egymás elleni csata 3:2-es eredménnyel ért véget (kétszer a felcsútiak, egyszer a budapestiek győztek).

Pakson megpezsdült az élet, négy nyeretlen bajnoki után Bognár György érkezése felrázta a csapatot, amely a legutóbbi két bajnokiján nyert, és ezt a szériát szeretné folytatni ezúttal Zalaegerszegen. „Szerintem, ha az előző két meccsen mutatott felfogásunkat ismét ki tudjuk majd vinni a pályára, amihez társul még az erőnlét és a csapatösszhang, akkor nem szabad, hogy gondunk legyen. Hazai pályán fogadjuk a Zalaegerszeget, ez előny számunkra, mivel szeretünk itthon játszani” – nyilatkozta a paksiak csatára, Sajbán Máté.

A 8. helyen álló, újonc Budafok a sorozatban három vereséggel az utolsó helyre visszacsúszó Diósgyőrt fogadja, míg a hétpontosok csatáján a Mezőkövesd Újpestre látogat.

A 7. forduló programja:

Október 16., péntek: Kisvárda–Ferencváros (20 óra)

Október 17., szombat: Budafok–Diósgyőr (14.45), Újpest–Mezőkövesd (17 óra), Puskás Akadémia–MTK (19.30)

Október 18., vasárnap: Paks–ZTE (14.30), Honvéd–Fehérvár (17 óra)