2024. április 20., szombat
NEMZETEK LIGÁJA

Ukrán meglepetés

Cigankov három pontot érő mozdulata (Fotó: Beta/AP)

Cigankov három pontot érő mozdulata (Fotó: Beta/AP)

Az Andrij Sevcsenko irányította ukrán válogatott fenekestül felforgathatja az A divízió 4. csoportját, miután kedden este 1:0-ra legyőzte Spanyolországot. A kijevi mérkőzésen a La Roja valamelyest átalakított kezdő tizeneggyel végig fölényben játszott, de a fiatal csatártrió (Traoré, Fati, Rodrigo) nem tudta bevenni az ellenfél kapuját. A második félidőben Luis Enrique cserékkel próbálta felrázni a csapatot, de Oyarzabal és Torres is kihagyta a helyzeteket, ellentétben a másik oldalon csereként beálló Cigankovval. A hazaiak csatára egy hosszú indítás után kiválóan vette át a labdát, majd a tizenhatos környékén fölöslegesen ólálkodó De Gea mellett elcsavarta a játékszert. Az, hogy a spanyolok megőrizhették a vezető pozíciójukat a tabellán, a svájciaknak köszönhető. A kvartett másik összecsapásán ugyanis 3:3-as döntetlen született Németország és Svájc között. Löwnek továbbra sem megy jól a legújabb, háromvédős rendszerre átálló reform, s bár a németek kitartóak, a sportlapok tegnap újfent megkérdőjelezték a szakember hitelességét: a vendégek már 2:0-ra is vezettek, a Nationalelf innen küzdötte vissza magát. A második félidőben Gavranović ismét előnyhöz juttatta Petković legénységét, és a németek egy pontja csak Gnabry zsenialitásának köszönhető.

A C divízióban Luxemburg meglepetésre 2:1-gyel felülmúlta Montenegrót. A D divízióban óriási csodák történtek! A Feröer szigetek 2:0-s, Andorra elleni győzelme még papírforma, de Málta 1:0-s sikere idegenben Lettország ellen olyasmi, amit a válogatott 2013 óta nem vitt véghez. A három pontot érő gólt ráadásul a 96. percben szerezték a vendégek, egy szabadrúgás utáni fejessel. A D osztály másik csoportjában San Marino hat év és 40 vereség után a Liechtenstein elleni gól nélküli remivel ismét pontot szerzett tétmeccsen! Ebből a hármasból egyelőre viszont a hibátlan Gibraltár emelkedik ki.

A divízió, 4. forduló, 4. csoport: Németország–Svájc 3:3, Ukrajna–Spanyolország 1:0. A csoport állása: Spanyolország 7, Németország és Ukrajna 6, Svájc 2 pont. C divízió, 4. forduló, 1. csoport: Azerbajdzsán–Ciprus 0:0, Montenegró–Luxemburg 1:2. A csoport állása: Luxemburg és Montenegró 9, Azerbajdzsán 4, Ciprus 1 pont. D divízió, 4. forduló, 1. csoport: Lettország–Málta 0:1, Feröer szigetek–Andorra 2:0. A csoport állása: Feröer szigetek 10, Málta 5, Lettország 3, Andorra 2 pont. 2. csoport, 3 forduló: Liechtenstein–San Marino 0:0. A csoport állása: Gibraltár (–1) 6, Liechtenstein 4, San Marino 1 pont.

Dél-amerikai vb-selejtező, 2. forduló: Bolívia–Argentína 1:2, Ecuador–Uruguay 4:2, Venezuela–Paraguay 0:1, Peru–Brazília 2:4, Chile–Kolumbia 2:2. A tabella állása: Brazília és Argentína 6, Kolumbia és Paraguay 4, Ecuador és Uruguay 3 pont stb.