2024. március 29., péntek

Életet menthet a daganatok korai észlelése

A tartományi kormány támogatásával Vajdaságban a tüdőrák korai felismerését célzó projektumot kezdtek el.

(Fotó: vojvodina.gov.rs)

(Fotó: vojvodina.gov.rs)

Szerbiában minden két órában tüdőrákban hal meg valaki, a férfiak között ez a betegség vezető halálozási ok. Az országban évente mintegy ötezer új megbetegedést észlelnek, és nagyjából 4600-an halnak bele a betegségbe. Vajdaságban az utóbbi években 12 százalékkal nőtt az újonnan felfedezett esetek száma, és évente mintegy 1500 beteg veszíti el a rosszindulatú daganattal vívott csatát.

A betegek csaknem 70 százalékánál már az utolsó stádiumban diagnosztizálják a tüdőrákot, emiatt a túlélési esély is rendkívül csekély. Ezért a daganatok korai felismerése rendkívül fontos.

Az orvosok szerint a tüdőrák egyetlen ajánlott hatékony szűrővizsgálata az alacsony dózisú sugárzást használó LDCT-szűrés. Egy speciális, számítógép által vezérelt röntgengép megvizsgálja a mellkas területét, és részletes képeket készít a tüdőről. A vizsgálat során a kisebb elváltozások is észrevehetők, amelyek a hagyományos diagnosztikai eljárásokkal nem láthatók. A projektum során a szűrést az olyan rizikócsoportba tartozókon végzik, mint az ötven év felettiek, a dohányosok, akiknek a családjában már előfordult tüdőrák, illetve azokon, akik bármilyen egyéb krónikus tüdőbetegségben szenvednek.

Azok az országok, amelyek már végeznek LDCT-szűrést, 39 százalékkal sikerült csökkenteni a tüdőrák halálozási arányát.

A tartományi egészségügyi titkárság előzőleg felszerelte az egészségügyi intézményeket a szükséges berendezésekkel, az első vizsgálatokat pedig az észak- és dél-bácskai körzetben végzik majd el. A projektum koordinátora a Vajdasági Tüdőbetegségek Intézete.