2024. március 29., péntek

Jövőre emelkednek a bérek és a nyugdíjak

A 2021-es költségvetésből nagyobb szelet jut a közszférában dolgozóknak, a nyugdíjasoknak, és nagyberuházásokra is több pénzt fordítanak – jelentett ki Siniša Mali pénzügyminiszter a Pink Televízió egyik műsorában. Hozzáfűzte, az állam az elmúlt fél évben is támogatta a gazdaságot, és a jövőben is ezt teszi majd. Kedvezőbb hiteleket nyújtanak majd a kis- és közepes vállalkozásoknak, ezzel támogatva az ágazatot a koronavírus-járvány okozta nehéz időszakban.

Mali szerint jövőre a nyugdíjakat a svájci modell alapján számolják el, vagyis január elsejétől 5,9 százalékkal növelik a legidősebbek havi járandóságát. A minimálbért jövőre ugyanakkor 6,6 százalékkal növelik.

A miniszter szerint a közszférában történő béremelést elbírja majd a költségvetés, és a makrogazdasági stabilitás is megmarad.

Mali nyilatkozata szerint Szerbia idén kilenc hónap alatt 1,9 milliárd euró közvetlen külföldi beruházást valósított meg, amire nem volt a példa a régió országaiban. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzéseiről szólva megállapította, hogy a szerbiai gazdaság a legjobban teljesítőnek igérkezik idén Európában, és ez azt bizonyítja, hogy ellenálló, a reformok eredményesek, az állam pedig felelősségteljes politikát folytat a járvány idején is.