2024. április 19., péntek

Diákparlament a városházán

Az oktatásról, az ökológiai problémákról és a városfejlesztésről a gyermekek szemszögéből

A nemzetközi gyermekhét zárásaként kedd délelőtt a helyi városháza dísztermében megtartották a zentai községi képviselő-testület diákparlamentjének ülését.

A diákok örültek annak, hogy elmondhatták véleményüket (Herédi Krisztián felvétele)

A diákok örültek annak, hogy elmondhatták véleményüket (Herédi Krisztián felvétele)

Az önkormányzat elöljáróinak részvételével a gyűlést a képviselő-testület elnöke, Szabó Dékány Zsófia nyitotta meg, a jelenlévőket előbb Czegledi Rudolf polgármester, majd helyettese, Dragan Todorović üdvözölte. Az ülésen három napirendi pontot vitattak meg: szó volt a járványhelyzet alatti oktatásról, majd a város ökológiai problémáiról, végül pedig a városfejlesztésről a gyermekek szemszögéből. Az első pont tekintetében a diákok valamennyien egyetértettek abban, hogy az elmúlt időszak megterhelő volt számukra, alaposan rányomta bélyegét az oktatásra és a tanulásra, ugyanakkor a szigorú előírások betartása és a felelősségteljes magatartás elengedhetetlen a koronavírus-járvány megfékezéséhez. Az ökológiai problémák tekintetében felmerült, hogy az elkövetkezőkben a diákok is aktívan hozzájárulnának a Tisztítsuk meg Zentát! elnevezésű, a közelmúltban lebonyolított akcióhoz, illetve fel kell hívniuk kortársaik figyelmét is arra, mennyire fontos környezetünk tisztaságának fenntartása. Az utolsó napirendi ponttal kapcsolatban megjegyezték, hiányolják a városi mozit, illetve örülnének, ha Zentán is létesülne élményfürdő.

Eke Nikoletta, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola 8. osztályos tanulója mindhárom témában felszólalt az ülés során, ugyanis rendkívül fontosnak tartotta, hogy éljen a lehetőséggel, és az önkormányzat illetékeseivel is megoszthassa észrevételeit.

A diákparlament ülésén három napirendi pontot tárgyaltak meg (Herédi Krisztián felvétele)

A diákparlament ülésén három napirendi pontot tárgyaltak meg (Herédi Krisztián felvétele)

– Most vettem részt először községi diákparlamenti ülésen, nem tudtam, mire is számítsak. Érdekes volt felszólalni, örülök, hogy észrevételeimet nemcsak a diáktársaimmal, hanem az önkormányzat képviselőivel is megoszthattam. A tanulók többségéhez hasonlóan én is nehezen viseltem a kényszerű távolságtartást, hiányoztak az osztálytársaim, barátaim, ráadásul a távoktatás során a tananyag elsajátítása is nehezebben ment. A környezetvédelem nagyon fontos téma számomra, szeretném, ha ezen a téren komoly változások történnének, és az emberek igenis odafigyelnének a város tisztaságára. A városfejlesztés tekintetében a fásítási akciókat emeltem ki, amiben magam is szívesen részt vennék – nyilatkozta Nikoletta.

Az önkormányzat képviselői biztosították a diákokat arról, hogy felvetéseiket és meglátásaikat komolyan veszik, hiszen a város jobbá és élhetőbbé tétele elsősorban a felnövő generációk érdekeit szolgálja.