2024. március 29., péntek

Fiatal természetkutatók találkozója

A természetbarát háztájról, népi gyógymódokról, a fülesbagoly telelőhelyeiről is beszámoló hangzott el

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület munkásságával immár öt éve forrt össze a Vajdasági Fiatal Természetkutatók Találkozója, melyre az idei évben október 9-e és 11-e között került sor. A rendezvény számára ezúttal is a topolyai Művésztelep adott otthont.

Az ötödik alkalommal megrendezett találkozó a jelenlegi helyzetnek betudhatóan lényegesen kisebb lélekszámmal zajlott le, ám ennek ellenére is tartalmas hétvégét tudhatnak maguk mögött a résztvevők. Az előadások mellett filmvetítésre, terepmunkára, valamint egyéb témák megvitatására is sor került.

A találkozót ezúttal is Harkai Ákos, az egyesület elnöke nyitotta meg, majd Suturović Edita Természetbarát háztáj címmel tartott inspiráló előadást arról, miként is lehet természetközelibbé tenni a hétköznapokat otthonunkban, közvetlen környezetünkben. A folytatásban Sihelnik József a kutatások tervezéséről és lefolytatásáról tartott szakmai, instruktív előadást, amely a hallgatóság köreiben megbúvó majdani kutatók számára számos fontos, hasznos információt tartalmazott.

A szakmai előadásokat terepi foglalkozás követte, majd a délután folyamán Sihelnik Ágnes Gyógymódok a népi gyógyászatban, Puskás Valéria Body mass index, aktív sportolás és TV nézéssel töltött idő az Észak-bácskai körzetbe járó általános- és középiskolás diákoknál, valamint Sihelnik József Az erdei fülesbagoly (Asio otus) táplálkozásökológiája és telelőhelyeinek vizsgálata címmel tartottak előadást.

A találkozó második napján a nemrégiben történt tömeges ragadozómérgezés volt a központi téma. Az Arcus Környezetvédő Egyesület tagsága a találkozó résztvevőivel ismertette a 2020 tavaszán történt szándékos mérgezéssel kapcsolatos tényeket, valamint arról is szó esett, milyen módon tudják hamarosan az egyesület honlapján keresztül is bejelenteni a mérgezést mindazok, akik értesülnek róla. Sihelnik József ismertette a mérgezések során használt vegyszereket, valamint beszélt a vegyszerek nem rendeltetésszerű használatáról is, mely jelenség több esetben természetkárosításhoz vezet.

Az V. Vajdasági Fiatal Természetkutatók Találkozójának zárásaként az egyesület elnöke és a találkozó moderátora pozitívan értékelte a rendezvényt, valamint az azon belül elhangzott előadásokat. Reményeit fejezte ki annak irányában, hogy a jövőben a most még hallgatóságként résztvevők közül is kedvet kapnak majd a kutatásra, aminek eredményeit be is mutatják majd, esetleg már a hatodik alkalommal megrendezendő találkozón.

Az Arcus Környezetvédő Egyesület, amint az ismeretes is, sokrétű tevékenységgel bír, melyek közül az ismeretterjesztő, oktató-nevelő túrák vannak túlnyomó többségben. Ilyen túra az Európai madármegfigyelő napok is, melyhez az egyesület több éve rendszeresen csatlakozik. Az idei évben október 3-án indult a túra a Mezőgazdasági iskolától, melynek során távcsővel, teleszkóppal figyelhették meg a madarakat a résztvevők. Az élővilág megismerése mellett az volt a cél, hogy minél több madárfajt lencsevégre kapjanak. A túravezető, az egyesület ornitológusa, Sihelnik József azt is elárulta, hogy a topolyai csapat idén harminchárom főt számlált, és nemcsak helybeliek, hanem újvidékiek is érkeztek a topolyai helyszínre. Harminckilenc madárfajt sikerült megfigyelni, összesen 2272 egyedet. Leggyakoribb madárfaj a seregély, a tőkés réce és a vetési varjú volt.