2024. március 28., csütörtök

Még a felüljáró korlátját is ellopják

Csantavér határában az autópálya felüljáróit rongálják a tolvajok

Az elmúlt években a médiában rendre arról hallhatunk, arról olvashattunk, hogy Csantavéren megszaporodtak a lopások, volt olyan hónap, hogy minden napra két betörés jutott. A tolvajok mindent visznek, még a mezőgépeket sem kímélik, ami már nem „megélhetési” lopás, inkább a szervezett bűnözés kategóriájába tartozik. A falutól néhány kilométerre nyugatra halad el az autóút, amely felett több helyen is átjárókat, felüljárókat építettek, ezekről az autóútra nem lehet felhajtani, a földművesek viszont el tudnak jutni az autóúton túli földjeikre is.

Aki az elmúlt hetekben, hónapokban az autóút csantavéri kijáratától déli irányba található első felüljárón haladt át, megrökönyödve tapasztalhatta, hogy a felüljáróra vezető aszfaltos út mindkét oldalán lelopták az acél korlátokat. A felüljáró falu felőli oldalán 70, míg a nyugati oldalán 40 darab, négy méter hosszú, két milliméter vastag acél korlátelem hiányzik. Az autópálya felett átvezető út mindkét oldala védtelen maradt, baleset esetén nincs, ami visszatartsa, megfogja a járműveket, és több méter magasról lezuhanhatnak.

(Fotó: Gergely József)

(Fotó: Gergely József)

Elképesztő kapzsiság jellemzi az elkövetőket, akik a közlekedésbiztonságra fittyet hányva egyszerűen lecsavarozzák a felüljáró védőkorlátjának elemeit és elviszik. Ahhoz, hogy valaki több mázsa acélelemet el tudjon lopni, komoly felkészültségre, szerszámokra, szállítójárműre, traktorra vagy kisebb tehergépkocsira van szüksége. Ki és mire tudja felhasználni, kinek tudja eladni, értékesíteni? Esetleg feldarabolják, és úgy próbálnak belőle pénzt csinálni?

Számos kérdés merül fel az emberben ekkora méretű rongálás, lopás láttán. Az autóút közelében javában folyt a búza vetése, néhány gazdát megkérdeztem a terepen, hogy kik lehetnek, kik lopják el a felüljáró acélkorlátját. Köztudott, hogy jelentős a roma lakosság száma Csantavéren, de az ő rovásukra általában a kisebb lopásokat, betöréseket írják. A megkérdezett gazdák egyike utalt rá, hogy nem ártana szétnézni a faluban, kinek van acélkorlátból a marhakarám oldala. Ezzel arra célzott, hogy minden lopásért nem vádolhatók a helyi romák. A felüljárót hasonló távolságról, Kisbelgrád irányából is meg lehet közelíteni.

A felüljárók megrongálása, a védőkorlát lecsupaszítása már szervezett rablás, olyan súlyos bűncselekmény, aminek mielőbb útját kell állni. Az elvetemült tolvajok, miután az autópálya csantavéri kijárójától délre eső első felüljáróról a védőkorlát nagy részét leszerelték és elvitték, szeptemberben megkezdték a következő felüljáró lebontását.

Ellopják a felüljárók korlátját Csantavér határában (Fotó: Gergely József)

Ellopják a felüljárók korlátját Csantavér határában (Fotó: Gergely József)

Szeptember elején ez a második átjáró még sértetlen volt, de amikor a múlt hónap utolsó hetében arra jártam, már három négyméteres korlátelem hiányzott a felüljáró nyugati oldala mentén. A lopássorozat tehát folytatódik. Nehéz elképzelni, hogy a hiányzó több mint száz, egyenként fél mázsa, négy méter hosszú acélkorlát elemeket el tudnak úgy lopni, hogy azt senki észre ne vegye. A Topolya–Szabadka úton Kisbelgrád 3–4 km-re fekszik az autóúttól, és innen gépjárművel, ha nem sárosak a dűlőutak, 15–20 perc alatt el lehet érni a felüljárót.

Az autóúton állandó a gépjárműforgalom, még éjjel is. Érthetetlen, hogy senki nem látta, vagy ha látta, hogy mit művelnek egyesek a korláttal, nem jelezte. Végső ideje lenne útját állni a közlekedésbiztonságot veszélyeztető folyamatos korlátlopásnak! Az autóutat karbantartó cég, úgy tűnik, nem végzi a munkáját, hiszen hónapok óta folyt az acélkorlát lopása, és nem vették észre, nem tettek feljelentést a rendőrségen ismeretlen személyek ellen az okozott kár megtérítésére.

A csantavéri helyi közösségben és a rendőrségen sem tett senki bejelentést a felháborító méreteket öltött lopássorozattal kapcsolatban, ezt megtette e sorok írója, és remélhetőleg sikerül leállítani a felüljárók biztonsági acélkorlátjának az eltulajdonítását.