2024. március 29., péntek
SZABADKA KÖZTÉRI SZOBRAI (16.)

A fasizmus áldozatainak emlékműve

Szabadka hamarosan három új köztéri szoborral gazdagodik. Bíró Károly egykori polgármesternek, I. Petar Karađorđević szerb királynak és Ivan Antunović katolikus püspöknek állítanak szobrot. Sorozatunkban városunk meglévő köztéri szobrait mutatjuk be.

Az emlékművet idén október 10-én is megkoszorúzták (Fotó: Gergely Árpád)

Az emlékművet idén október 10-én is megkoszorúzták (Fotó: Gergely Árpád)

A Szent Teréz-székesegyház előtti téren 1942-ben kezdtek el emlékművet építeni, amely Horthy Istvánnak, a tragikus körülmények között elhunyt kormányzóhelyettesnek állított volna emléket. Az emlékműnek azonban csak a talapzata készült el, ugyanis 1944. október 10-én partizán és szovjet csapatok vonultak be a városba. A talapzatot a városvezetés az új hatalom igényei szerint használta fel. 1946 novemberében egy emlékünnepség keretében tizenöt szabadkai polgár földi maradványait helyezték itt el, akiket a háború során kivégeztek ki, akasztottak fel vagy akik a harcok során estek el. 1946. november 8-án az emlékmű megalkotására kiírtak egy pályázatot, amelyen minden jugoszláv állampolgár részt vehetett. A pályázaton Dragutin Spasić belgrádi szobrászművész ért el első helyezést, végül azonban az ötvenes évek elején az emlékmű elkészítését Tomo Rosandićra bízták. Az ekkor már nyolcvanas éveit taposó Rosandić nagy tekintélyű szobrász volt, aki 1906 óta tevékenykedett a képzőművészet területén. Az idős szobrászmester Mesterműhelyének tagja volt többek között a bajmoki születésű Ana Bešlić is, aki 1949-ben szerzett oklevelet a belgrádi Képzőművészeti Akadémián. Tomo Rosandić Mesterműhelyének 1952-ben rendezett első kiállításán láthatta a közönség az emlékmű részeit. A monumentális emlékművet mintegy 25 ezer ember előtt 1952. október 30-án Marko Horvacki, a városi népbizottság elnöke leplezte le. Az elkészült műemlék a talapzatot, kissé átalakítva, és a sírkamrát is magában foglalja. A talapzat tetején egy hosszú és masszív fal helyezkedik el, amelynek déli oldalán egy több figurás monumentális dombormű helyezkedik el. Az északi oldalán a sírkamra bejárata található. Az emlékműegyüttes tetején egy nőalak szobrát helyezték el, amint babérkoszorút helyez egy elesett harcosra.

Az emlékmű tetején látható szoboregyüttes (Fotó: Gergely Árpád)

Az emlékmű tetején látható szoboregyüttes (Fotó: Gergely Árpád)

A leleplezés után az emlékmű a Szabadkán zajló október 10-ei megemlékezések egyik központi helyszínévé vált. Az emlékmű építésekor azonban nem számoltak az időjárás viszontagságaival. Így például a sírkamra mennyezete beázott. 1981-ben két évig tartó munkálatok kezdődtek el. Ezek a munkálatok azonban nem tudták lassítani a műemlék állagának romlását. Végül 1985-ben a Községközi Műemlékvédelmi Intézet egy átfogó szanálási és felújítási programot készített el. A munkálatok 1985. május 27-én kezdődtek el, és október 10-én a társadalmi-politikai szervezetek már a felújított emlékművet koszorúzhatták meg. Az emlékmű ma is ebben a formában emelkedik a Fasizmus áldozatai tere fölé.