2024. április 25., csütörtök

„Megtanítani az embereket halászni”

Dr. Pásztor Bálint fogadta a Szabadkai Caritas képviselőit

A szabadkai városi képviselő-testületi ügyek szolgálata szerdán közleményt adott ki, amelyben arról számolnak be, hogy dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város képviselő-testületének elnöke kedden fogadta a Szabadkai Egyházmegye Caritas szervezetének képviselőit, ft. Paskó Csabát, a Caritas igazgatóbizottságának elnökét és Ricz Gábort, a Caritas igazgatóját.

A Caritas, a római katolikus egyház legnagyobb jótékonysági világszervezete 2004 óta működik Szabadkán és egész Vajdaság területén. Megtanítani az embereket halászni és nem halat osztani – ez a Caritas működési elve, hiszen a szociális gondokat megoldani, de még inkább megelőzni kell. A Caritas különböző szervezeteket működtet, amelyek eredményesen végzik feladataikat, ilyen például a falugondnokság ellátása is. Sokoldalú szociális tevékenységét több vajdasági településen is kifejti, ahol az önkormányzatok partnerként tekintenek rá. Áldásos működését Szabadkán a város nyújtotta éves támogatásból, nemzetközi alapítványi pénzekből és projektumokon keresztül finanszírozza. A szociális hálón is kívül álló, a társadalom peremére szorult, a magányos, egyedül élő személyek házi ápolása mellett, olyan projektek megvalósításában is élen jár, mint például bicikliszervíz megnyitása, vagy az egykori Zvezda mozi helyén hamarosan megnyíló kézműves pékség és kávézó működtetése.

Szabadka Város fontosnak tartja ezen civil szervezet munkáját, ezért működését a továbbiakban is támogatni fogja, áll a közleményben.