2024. április 20., szombat

Felújítják az iskolát Csókán és Padén

A tervezettnél nagyobb bevétele lesz a községi költségvetésnek – Ülésezett a csókai képviselő-testület

A koronavírus okozta járványveszélyre való tekintettel Csókán az óvintézkedések betartásával a Művelődési Ház nagytermében tartotta meg negyedik ülését az új összetételű községi képviselő-testület. Az ülés után Oláj Tibort, a községi képviselő-testület elnökét kértük meg arra, foglalja össze napilapunk számára, milyen közérdekű döntéseket hozott a testület.

– Ami a községi költségvetést illeti, jól alakulnak a bevételek, számításaink szerint a tervezettnél négy százalékkal magasabb szinten fog megvalósulni a büdzsé. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy 709 millió helyett 736 millió dinárra számíthatunk idén. Ez a költségvetés úgynevezett bruttó kerete, amelyen belül közvetlen bevételekből 444 millió dinárra számíthatunk, ehhez hozzáadódnak a köztársaságtól és a tartománytól, az Európai Uniótól származó összegek. Igénybe vettük a korábbi évekből fennmaradt, az idei költségvetésbe áthozott forrásokat is. Ez utóbbinak köszönhető a községi költségvetés néhány százalékos növekedése – hangsúlyozta Oláj Tibor, hozzátéve, a 2020-as költségvetés fókuszában az infrastrukturális beruházások állnak.

– Csókán hat éve tart a vízvezeték-hálózat felújítása, tavasszal befejeztük az ivóvízhálózat felújításának 5B szakaszát. Összesen 17 kilométer hosszan kerültek földbe az új utcai vezetékek, mintegy 130 millió dinár értékben. A nagyszabású beruházás költségeinek kétharmadát a tartományi kormány biztosította. Településeinken több utca új aszfaltburkolatot kapott, Padén a Vasutas utca, Tiszaszentmiklóson a Tito marsall utca újult meg, ugyanakkor Szanádon és Feketetón is utcarészeket aszfaltoztunk. A községi költségvetésből aszfaltozásra több mint 70 millió dinárt fordítottunk. Szanádon és más településeken utcai esővizes csatornákat hoztunk rendbe, mélyítettünk ki a csapadék zavartalan lefolyása érdekében. Erre a célra mintegy 12 millió dinárt költöttünk. A községi kommunális közvállalat telephelyének a kihelyezésére ingatlant vásároltunk 5 millió dinár értékben. A megvásárolt épületben lehetőség van műhelyek kialakítására és a vállalat erőgépeinek a tárolására is. Folyamatban van egy nagyobb kapacitású szemétszállító jármű beszerzése is 17 millió dinárért – magyarázta a községi képviselő-testület elnöke, aki elmondta azt is, hogy a mezőgazdaság terén az önkormányzat a lehetőségekhez mérten támogatja a gazdákat, javítja a gazdálkodási feltételeket.

– Padén, Tiszaszentmiklóson és Szanádon a forgalmasabb dűlőutakat zúzott kővel, azaz murvával borítottuk be. Sárlerázók kiépítését is finanszíroztuk. Ezeket a munkálatokat jövőre is folytatjuk. Községünk díjmentesen 10 000 tonna mart aszfalthoz jutott, ezt az anyagot a földes utak javítására használhatjuk fel településeinken belül és kint a határban is. Az önkormányzat továbbra is támogatja a mezőgazdasági termelők terménykár, elemi csapások, jégverés stb. elleni biztosítási költségeit 30 százalékig. A mezőőrszolgálat működését jövőre egész évben finanszírozzuk. Támogatjuk a csókai Vöröskereszt munkáját, erre a célra 4 millió dinárt biztosítunk. Az összegből lehetőség van napi 300 adag meleg étel elkészítésére a rászorulók számára. Középiskolásaink utazási kiadásait is támogatja az önkormányzat az autóbuszjegy, a havi bérlet árának 30 százalékáig. Az egészségügyi ellátás javításának a céljából, a tartományi egészségügyi titkárság jóvoltából 5 millió dinár értékben új röntgengép beszerzése van folyamatban. Már korábban kezdeményeztük a csókai és a padéi általános iskola felújítását a szerbiai közberuházásokat irányító irodánál. Ennek köszönhetően javában tartanak az iskolafelújítási munkálatok a csókai iskolában, amely tavaszig teljesen megújul. A civil egyesületeket, a művelődési és sportszervezeteket továbbra is támogatja az önkormányzat, csakúgy mint az egyházi rendezvényeket és a vallási jellegű objektumok felújítását, karbantartását – foglalta össze Oláj Tibor.

A Csóka község területén működő kereskedelmi, vendéglátóipari és kisipari cégek munkaidejéről szóló korábbi határozatot is módosította községi képviselő-testület. Az élelmiszerboltok és a nem közszükségleti cikkeket forgalmazó üzletek, a trafikok, benzinkutak és kisipari tevékenységgel foglalkozók, szervizek stb. mindennap 0 óra és 24 óra között határozhatják meg nyitvatartásukat. A kisiparosok esetében kivételt képez a hétvége, tehát szombaton és vasárnap 6 és 14 óra között tarthatnak nyitva. Ezzel a döntéssel az önkormányzat az érintett szektor elvárásainak tett eleget.