2024. április 20., szombat

Méhnyakrák: fontos a megelőzés

A HPV vírustól jobb félni, mint megijedni

A méhnyakrák elleni küzdelem európai hete alkalmából a Dr. Hadzsy János Egészségház védőnői szolgálatának szervezésében Topolya községben két helyszínen hallhattak a polgárok részleteket a megbetegedéssel, annak megelőzésével, illetve a humán papillomavírus, illetve a HPV-vakcinával kapcsolatban dr. Cservenák Péter nőgyógyász tolmácsolásában.

Miért kell manapság fokozottan odafigyelni a HPV vírusra?

Az utóbbi néhány évtizedben az úgynevezett európai kultúrkörben megváltozott a fiatalok szexuális magatartása, korábbra tolódtak a korhatárok is. A vírus terjedésével vannak olyan tévhitek is, melyek szerint csak a hüvelyi úton történő aktus okozhat fertőzést. Ez természetesen nem igaz. Ha minél korábban kezdett, gyakran váltogatott kapcsolatai vannak egy egyénnek, annál nagyobb az esélye, hogy megfertőződjön. Emellett kockázati tényező az évekig elhanyagolt nőgyógyászati vizsgálat is. Ide sorolják a stresszes életmódot, de ide tartozik minden olyan rossz szokás, ami gyengítheti az immunitást, mint mondjuk a dohányzás. Sajnos az autoimmun betegségek, a kemoterápia vagy akár a kortikoszteroid tartalmú gyógyszerek rendszeres szedése is. Fontos tudni, hogy például a mellrákkal ellentétben nem örökletes. Ugyanakkor a családból származó szociális értékformák sokszor örökletesek, így a nemi élethez való hozzáállás is általában több generációra jellemző viselkedés.

Milyen tüneti megjelenése van a HPV vírusnak?

A HPV esetében nem egyetlen kórokozóról, hanem olyan vírusok családjáról van szó, amelyek a hámsejtek magjában szaporodnak. Eddig több mint 130 ismert, csupán emberre veszélyes típusát azonosították. Valamennyit számmal jelölték meg, daganatkeltő képességük alapján csaknem 20-at soroltak közepes és magas kockázatú csoportba, amelynek következtében kifejlődhet mondjuk a méhnyakrák vagy más szervet megbetegítő karcinóma. Persze ez a betegség más hatásra is kialakulhat. Kétféle klinikai formáját különböztetjük meg. A papillomavírusos szemölcs egyfajta jóindulatú daganatot jelent, és általában karfiolszerű kinövésként jelentkezhet, például a kézfejen, a talpon. Továbbá a vírus más számozású fajtája a hüvelyben, a méhszájon, a szeméremajkakon, a húgycsőben és a végbélnyíláson is szaporodhat. A nemi szervi régióban a vírus híg, enyhén gennyes folyással ürülő gyulladást okozhat, továbbá a nemi érintkezéssel terjedő jóindulatú daganatot, kondilómát. Ez kellemetlenebb az előbb említett problémánál, aminek a kialakulását más nemi betegség egyidejű jelenléte is segíti. A rákot megelőző állapot a legtöbb esetben hosszú éveken át alakul ki a szervezetben, és általában szűrővizsgálatok során derül ki.

Hogyan veszik észre általában a vírus jelenlétét vagy már a sejtburjánzás okozta elváltozásokat?

A rendszeres szűrés nagyon fontos, különösen azoknál a nőknél, akik gyakran változtatják a partnereiket, és a stabil párkapcsolatok is csupán viszonylag vannak biztonságban. A vizsgálat alkalmával a nőgyógyász általában elvégzi a Papanicolaou-tesztekhez (Papa-tesztekhez) a törletvételt. Azt tudni kell, hogy ez a vizsgálat csak gyanúra adhat okot, de pontos diagnózist nem nyújt. Újabban érvényben van egy úgynevezett Bethesda-besorolású vizsgálat is.

Hogyan lehet védekezni a HPV vírus ellen?

Megoldást jelenthet a HPV-vakcina felvétele. Sajnos az utóbbi években interneten terjedő vakcinaellenes kampányok csorbítottak a védőoltás népszerűségén. Tudni kell, hogy ezzel kapcsolatban mindeddig csupán az élsportolók esetében jegyeztek le bizonyos konkrét mellékhatásokat. A tapasztalat azt mutatja, hogy minél több komponensű egy vakcina, annál nagyobb a védereje. Az egyébként igen költséges, az állam részéről nem támogatott védőoltást 13 éves kortól ajánlott felvenni, és három adagban adják be. Azonban tudni kell, hogy ez sem nyújt 100%-os védelmet.

Amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a családi nevelés elengedhetetlenül fontos a majdani felnőtt jövőjét illetően. Megfelelő időben le kell ülni és nagyon komolyan elbeszélgetni a gyermekkel, hogy ne váltogassa gyakran a partnereit. Ilyenkor azt is hangsúlyozni kell, hogy az óvszer elengedhetetlen védelmet nyújt a nem kívánt terhességgel szemben és nagyon sok nemi betegséggel szemben, de ebben az esetben sem jelent 100%-os biztonságot.