2024. április 25., csütörtök
EGÉSZSÉG – SZÉPSÉG

Akné – tippek a pattanásos bőr ellen

Az akné köznyelven szólva pattanásos, gyulladt bőr. Kialakulásának számos oka lehet. Ezek közül említhető a genetika, a hormonális változás és különböző gyógyszerek. De hát kit érdekel az ok, ha már kialakult, főleg ha tinédzser az ember. Ahhoz, hogy megértsük, milyen eszközökkel küzdhetünk ellene, ismertetem ennek a betegségnek a lefolyását.

Az első elváltozás leggyakrabban a faggyúmirigyek túltermelése. Miért? Nem tudjuk. Legvalószínűbb, hogy a magasabb tesztoszteronszint (férfihormon) miatt van. Most menjünk egy szinttel feljebb, a bőrfelszínre. A kiáramlott, nagyobb mennyiségű faggyú miatt nehezebben tisztítható a bőr felső, elhalt rétege. A szőrtüszőbe belepotyognak ezek a sejtek és eltömítik. Ezt hívjuk mitesszernek – ismerős, ugye? A mitesszer zárt, levegő nélküli rendszer, ami elősegíti egy bizonyos baktériumfaj szaporodását. Ez a kórokozó csak az oxigén nélküli környezetet szereti, sőt, még táplálékot is biztosítunk neki azzal, hogy elkezdi feldolgozni a faggyúban lévő zsírmolekulákat. El is érkeztünk az utolsó fázishoz. A baktériumok végtermékei, a különböző zsírsavak elkezdik irritálni a bőrt, ezzel utat adva a gyulladásnak. És mit mondtunk az elején? Igen, az akné a bőr egyfajta gyulladásos betegsége. Logikus, ugye?

Kezelési irányelvek

Elsőként említettük a faggyú túltermelődését, aminek hormonális okai lehetnek. Olyan nők esetében, akiknél az alacsonyabb női hormon, azaz az ösztrogén a probléma, megoldást nyújthat a fogamzásgátlók használata. Hangsúlyozom, ilyen esetekben a hormonszintet kell nézni, és pontosan beállítani a készítmények dózisait, magyarul, tessék elmenni bőrgyógyászhoz és ginekológushoz. Ha már a figyelmeztetéseknél tartunk – és ez már érinti a férfiakat is: hallottak már a Roaccutan® nevű gyógyszerről? Az utóbbi években nagy slágerré vált ez az A-vitamin-származék. Annyira, hogy a fiatalok elkezdték interneten keresztül vásárolni és használni. Tényleg nagyon hatásos gyógyszer, leállítja a faggyútermelést, ezáltal megszüntetve az első fázisát a betegségnek. De tudni kell azt, hogy sok mellékhatással jár a nem megfelelő alkalmazása. Károsíthatja a májat, a veséket, és sorolhatnám. Egy szó mint száz, mindenképp konzultáljunk bőrgyógyásszal a gyógyszer szedése előtt.

Mit tehetünk magunkért?

De mik azok a lépések, amiket betartva mi is tehetünk valamit pattanásos bőrünk egészségéért? Emlékeznek mi volt a második lépése a betegség lefolyásának? Az, hogy a faggyú miatt nehezebben hámlik a bőrünk, ami táptalajként szolgál a baktériumoknak, gyulladásnak. Segítenünk kell tehát a bőrünk természetes hámlását. Első lépésben, naponta kétszer-háromszor arcot kellene mosni megfelelő savas, 5,5 pH-értékű, illetve kimondottan pattanásos bőrre való készítménnyel – nem többször, mert ellentétes hatást válthatunk ki. Amíg nem gyulladt a bőrünk, addig finom peelingkrémeket, szappanokat is használhatunk. Nem javasolom a házi módszereket, mert sokszor agresszívebbek a kelleténél, gondolva most a különböző só, cukor és valamilyen vivőanyag, pl. méz vagy citromlé keverékére. Ami a felvitt krémeket illeti, ajánlom azoknak a használatát, amiknek az összetételében megtalálható a szalicilsav, illetve a különböző gyümölcssavak (pl. almasav). A harmadik lépcsőfok volt a baktériumok elszaporodása, ezért ne csodálkozzunk, ha antibiotikumot ír fel számunkra az orvos. Azt is célszerű úgy használni, ahogy az orvos előírta. Utolsó lépés a gyulladás csökkentése. Millió lehetőség van rá, ilyen esetekben például remekül alkalmazható a fitoterápia. Amennyiben minimális az allergia lehetősége, keressünk olyan készítményeket, amikben körömvirág (Calendula extract), kamilla (Chamomile extract), édesgyökér (Glycyrrhiza extract) és eukaliptusz (Eucalyptus oil) található.