2024. április 24., szerda

Orbán: Felértékelődik Közép-Európa

Megkezdődik a Cirkovce-Pince távvezeték építése

Megkezdődik annak a távvezetéknek az építése, amelynek környezetbe és rendszerbe helyezésére húsz évet kellett várni – mondta Janez Janša szlovén kormányfő szerdán az északkelet-szlovéniai Kidričevon, a Cirkovce-Pince villanyvezeték építésének alapkőletételi ünnepségén, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

A tervezett 2 x 400 kV-os Cirkovce-Pince távvezeték a Szlovénia–Magyarország–Horvátország összeköttetés része. A projektnek két éven belül kell elkészülnie.

Orbán Viktor és Janez Janša könyökérintéssel üdvözlik egymást (Fotó: MTI)

Orbán Viktor és Janez Janša könyökérintéssel üdvözlik egymást (Fotó: MTI)

A szlovén kormányfő kiemelte: a teljes projekt elkészítése több mint tízszer annyi időbe telt, mint amennyibe az építése fog. A távvezeték a ljubljanai kormány egyik fő prioritása a szlovén energetikai infrastruktúra fejlesztésében – tette hozzá.

„Rendkívül fontos és igényes projektről van szó. Ezért érthető, hogy a különböző környezetvédelmi szabályok, a helyi közösségekkel való egyeztetések és más érdekek miatt a kidolgozás több időt igényelt, mint egy közút kiépítése” – hangsúlyozta.

Mindazonáltal hozzátette: a húsz év akkor is túl hosszú idő, Szlovéniának pedig hatalmas problémai vannak a gyorsasággal. Itt utalt a hosszadalmas bürokratikus eljárásokra.

„Legyen a húsz év intő példa arra, hogy soha többé ne történhessen meg, hogy egy projekt kidolgozása ilyen hosszú időt vegyen igénybe”– fogalmazott.

Janša külön köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek és Gordan Grlič-Radman horvát külügyminiszternek a jószomszédi együttműködésért a tavaszi koronavírus-járvány alatt.

„Közép-Európa felértékelődik, felszálló ágban van, erősödik, a jelentősége nő, és az egész Európai Unió növekedési centruma keleti irányba tolódik, Közép-Európába” – mondta felszólalásában az eseményen részt vevő magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor kifejtette: arról olvasott 2010-es évek elején írt könyvekben, hogy milyen lesz a 2010 és 2020 közötti évtized. Azért olvasta ezeket, hogy megértse, az emberi elme előrejelző képességének hol vannak a határai. Ezekben a könyvekben nem szerepelt a Donald Trump-féle amerikai fordulat, a Brexit, a migrációs válság és a járvány sem.

„Mindez jól mutatja, hogy csínján kell bánnunk, ha történelmi távlatban akarjuk valaminek a jelentőségét megjósolni” – szögezte le.

„Mindazonáltal amit most itt csinálnak, be fog kerülni azokba a történelemkönyvekbe, amelyeket majd a 2020 és a 2030 közötti évekről fognak írni. Itt ugyanis nem egyszerűen csak egy energetikai összeköttetésről van szó, hanem két fontos ország közötti, fontos pillanatban megvalósuló összeköttetésről” – jelentette ki.

Orbán Viktor azt mondta: Közép-Európa felszálló ágban van, erősödik, a jelentősége nő, az egész Európai Unió növekedési centruma keleti irányba tolódik, Közép-Európába. „Már régen nem a német–francia tengelyről szól csak az EU, Nyugat-Európának a közép-európai országokkal kialakított kapcsolata legalább olyan kulcskérdés, mint a német–francia kapcsolat” –  mutatott rá.

A magyar kormányfő szerint az egész közép-európai térség felértékelődik, és ha egy térség felértékelődik, akkor ott a nagy és erős országok befolyást próbálnak szerezni, így a fontos országok és térségek geopolitikai játszmák színterévé is válnak.

„Ilyenné lett a mi térségünk is” – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a geopolitikai játszmáknak Közép-Európában, de talán az egész kontinensen az energiapolitika  kitüntetett terepe és eszköze. Kitért rá: amikor most összekötik a két ország villamosvezeték-rendszerét, megindítják az ehhez szükséges beruházást, akkor a geopolitikai játszmákban megerősítik a pozíciójukat. Ha sikerülne megegyeznie Szlovéniának Magyarországgal a gázvezetékrendszerről, annak szintén lenne geopolitikai jelentősége – fűzte hozzá. Megjegyezte: ha sikerülne a vasúti összeköttetést a két ország között kapacitásában jelentősen megnövelni, annak is lenne geopolitikai jelentősége.

Orbán Viktor elmondta: mindez a két ország önállóságát, szuverenitását, a térség erejét növelheti, és a geopolitikai játszmákkal szemben is védettebbé tudnak válni, jobban érvényesíthetik saját érdekeiket.

Emlékeztetett: Magyarországnak speciális történelme van, hosszú ideig inkább bizalmatlanság vette körül, sok energiát kellett arra fordítania, hogy bizalmi viszonyt alakítson ki a szomszédjaival. Ez változó sikerrel jár, vannak országok, amelyekkel a kapcsolatok nagyon jól állnak – vélte.

Orbán Viktor szerint e tekintetben Szlovéniával lemaradtak, „a két nép nem nagyon vett tudomást egymásról, egymást nem zavarva próbálta élni az életét az elmúlt 20-30 évben”. De ez megengedhetetlen luxus – tette hozzá.

Kiemelte: ez az összeköttetés a legnagyobb szlovén–magyar-projekt, amely az elmúlt évtizedekben történt, a szlovén–magyar barátság és bizalomépítés zászlóshajója. A magyar kormány teljes mellszélességgel áll e projekt mögött – jelentette ki.

A magyar kormányfő hozzáfűzte: remélhetőleg ez a beruházás ráébreszti a két országot, hogy sokkal közelebb van egymáshoz, mint gondolni szokták.