2024. március 29., péntek

Lavrov szokatlanul kemény üzenete az EU vezetőinek

A Navalnij-ügy és Ursula von der Leyen korábbi nyilatkozatára reagálva Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kilátásba helyezte a kommunikáció megszakítását az EU-vezetőivel.

Oroszország kénytelen lesz egy időre megszakítani a kommunikációt az Európai Unió vezetőivel, ha ebben a közösségben nem értik meg, hogy Moszkvával a párbeszédet a kölcsönös tisztelet alapján kell folytatni - fogalmazott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Valdaj vitafórumon kedden elmondott online előadásában.

Ursula von der Leyen nemrégiben azt mondta, hogy "a jelenlegi orosz vezetéssel nem jöhet létre geopolitikai partnerség", idézte az orosz diplomácia vezetője. hozzátéve, hogy "így lesz, ha ezt akarják".

Az uniós külügyminiszterek hétfőn egyeztek meg Oroszország elleni büntetőintézkedésekről a Navalnij-ügy miatt. A szankciókra Németország és Franciaország közösen tett javaslatot, az orosz ellenzéki politikus elleni mérgezéses támadásért és bizonyítékokat is csatoltak.

A Navalnij-ügyről Lavrov azt mondta, hogy az EU-nak és Németországnak eleget kell tennie a vele kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeinek, az európai jogsegélyegyezmény alapján. (Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak azt mondta, hogy Berlin mellett Párizs és Stockholm sem válaszolt még az adatkérésére.)

"Oroszország meg akarja érteni, hogy egyáltalán lehet-e bármilyen üzletet folytatni az EU-ban a jelenlegi körülmények között" - fogalmazott Lavrov. A külügyminiszter elárulta, hogy az előadása előtt több mint kétórás telefonbeszélgetést folytatott Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselővel.

Lavrov arról is beszélt, hogy az uniós tanácsülésen olyan kijelentés hangzott el, miszerint "Oroszország nem élt az eséllyel, hogy elmagyarázza, mi történt Navalnijjal".

Az orosz tárcavezető szerint egyes országok vezetőinek egoizmusa egyre inkább kihat a világ eseményeire. Anélkül, hogy megnevezte volna az Egyesült Államokat felidézte, hogy a világjárvány idején egy "jól ismert, nagyon gazdag és jól felfegyverzett ország" felvásárolta vagy magának irányíttatta át a másoknak szánt egészségügyi védőfelszerelést.

A Covid19 rávilágított arra, hogy világ országai egyenlők a bajban és kifejezte reményét, hogy ebből a "felfedezésből" a helyes következtetést vonják le, fogalmazott Lavrov, aki arról is beszélt, hogy a környezetvédelem nem válhat a szembenállás és a rosszhiszemű konkurencia újabb terepévé.

"Éppen ezért ma aktuálisabbnak tűnik számunkra, mint valaha, hogy megpróbálunk visszatérni a diplomácia eredetéhez, alapjaihoz, az álláspontok összehangolásához, a közös pontok és kompromisszumok fáradságos, hosszú, néha nem túl hálás, de végső soron eredménnyel járó kereséséhez" - emelte ki Lavrov, aki szerint Oroszország kivétel nélkül minden partnerével kész az ilyen munkára.