2024. április 23., kedd

Elefánt a porcelánboltban

A katonai szakszervezet vezetője szerint az alkotmányos rend ellen vét a védelmi miniszter

Aleksandar Vulin védelmi miniszter minden áldott nap alaposan, kitartóan dolgozik az ország alkotmányos rendjének megbontásán és Aleksandar Vučić államfő tekintélyének megrongálásán – állapította meg tegnap adott nyilatkozatában Novica Antić, a Szerbiai Katonai Szakszervezet vezetője. Hozzátette: akinek esetleg bizonyítékra lenne szüksége, nyugodtan tekintse át a védelmi minisztérium által kiadott közleményeket és az illetékes tárcavezető által adott nyilatkozatokat. A védelmi minisztérium megítélése szerint nem más, mint Vulin személyes sajtószolgálata, melynek úgy kell táncolnia, ahogyan a miniszter fütyül, még akkor is, ha világos a közlemények fent említett jellege.

Katona sem volt, de rendszeresen egyenruhában grasszál. Aleksandar Vulin egy minapi alkalmi „hadgyakorlaton” (Fotó: Beta)

Katona sem volt, de rendszeresen egyenruhában grasszál. Aleksandar Vulin egy minapi alkalmi „hadgyakorlaton” (Fotó: Beta)

Antić azután szólalt meg ismét, hogy hétfőn másodfokon is katonai tisztségének megvonására ítélte a bíróság Predrag Jevtićet, a Szerbiai Katonai Szakszervezet főtitkárát, aki a Kurir napilapnak 2018 júliusában adott interjúja miatt került a Katonai Fegyelmi Bíróság elé. Az említett interjúban Jevtić a katonaságon belüli áldatlan állapotokról beszélt, a hatalom nemtörődömségére mutatott rá. A hadseregben betöltött tisztség visszavonása Antić szerint egyedülálló eset az európai szakszervezeti harc fennállása óta, ezért a történtekről tájékoztatni kívánja az illetékes európai szerveket. Az interjú voltaképpen a szakszervezet interjúja volt annak vezetője szerint, melyet Jevtić csupán ellátott kézjegyével hivatalos válasznak nyilvánítva azt pozíciójával összhangban.

– Az Európai Bizottság legújabb országjelentése eleget elárul arról, milyen eredményei vannak Aleksandar Vulinnak. Bármennyire is törekszik arra Aleksandar Vučić, hogy Szerbia hadseregét és az országot jó fényben tüntesse fel, Vulin tüstént megjelenik, s összezúz mindent, mint egy elefánt a porcelánboltban – értékelte Antić.

A Katonai Fegyelmi Bíróság ítélete nyomán megszólalt a védelmi minisztérium is, közleményében arra hivatkozik, hogy az említett szerv teljesen független és önálló, döntéseit kizárólag az alkotmánnyal és a törvényekkel összhangban hozza. A szóban forgó közleményt kommentálva a katonai szakszervezet vezetője kifejtette, egyetért annak bizonyos megállapításaival, többek között azzal is, hogy a Szerbiai Katonaság tagjainak nem kellene a médiában szerepelniük, éppen ezért felháborító a számára, hogy éppen a védelmi tárca vezetője teszi ezt nap mint nap, ráadásul úgy, hogy szerepléseivel az alkotmány és a törvényes rend megszegését, az erőszakot népszerűsíti. Szavai szerint Vulin az egész minisztériumot saját népszerűsítésére használja.

A szakszervezeti vezető ismételten cáfolta, hogy a Katonai Fegyelmi Bíróság önálló és független lenne. A katonai igazságszolgáltatás egyáltalán nem is létezik, fűzte hozzá, s szégyennek nevezte, hogy Vulin teljesen az ellenőrzése alá vonta azt, aminek valójában tényleg igazságszolgáltatásként kellene működnie. Megállapította, hogy Jevtić esete az inkvizícióhoz hasonlít, amelynek kapcsán Vulin sajtószolgálata csakis hazugságokat tett közzé.

A minisztérium mindeközben arra az álláspontra helyezkedett, hogy „a katonai szakszervezetet vezető politikusoknak” jogukban áll támadni a védelmi minisztériumot, de nincs semmi joguk arra, hogy kérdőre vonják a bíróság döntéseit.