2024. április 25., csütörtök

A rádió már a hegyről szól

Beköltözött az RTV új épületébe az Újvidéki Rádió magyar szerkesztősége

1999-ben az utolsó sugárzott adás a magyar nyelvű híradó volt, tegnap pedig elsőként az Újvidéki Rádió magyar adása szólalhatott meg új, állandó helyéről a Mišelukon található új épületből.

21 éve a NATO-bombázások során szinte teljesen megsemmisült az Újvidéki Televízió épülete. Jugoszlávia egykori legkorszerűbb médiaközpontját akkor 5 bombatalálat érte, aminek következtében szinte teljesen megsemmisült az akkori épület. A rádió és televízió adásait eddig 2 külön épületben dolgozták ki. A médiaház új épületét állami támogatás segítségével 2017 novemberében kezdték el építeni. Építésének első szakaszát 2018 novemberében, a másodikat pedig 2019 novemberében tervezték befejezni, a munkálatok azonban csúsztak. Az első közvetítés ugyan 2019 novemberében megtörtént, de ezt követően ismét visszatért a rádió és a televízió is az „ideiglenes” székházába. Most azonban úgy tűnik, hosszas várakozás után állandósulhat az adások sugárzása a mišeluki épületből.

Az Újvidéki Rádió magyar szerkesztősége az új épületben (Komáromi Dóra felvétele)

Az Újvidéki Rádió magyar szerkesztősége az új épületben (Komáromi Dóra felvétele)

A 17 ezer négyzetméteren elterülő új épületben 5 tévé- és 6 rádióstúdiót, valamint szerkesztőségi tereket létesítettek. Az épületből 16 nyelvű rádióműsort és 11 nyelvű televízióműsort sugároznak majd. A szerkesztőségek a következő időszakban folyamatosan költöznek fel, elsőként az Újvidéki Rádió magyar szerkesztősége vehette birtokba az épületet. A tervek szerint kéthetente költözik fel egy-egy szerkesztőség. Miodrag Koprivica, a Vajdasági RTV vezérigazgatója történelmi pillanatnak nevezte a mai napot. Elmondása szerint az új épülettel és a benne található felszereléssel a VRTV felveheti a műsorkészítés minőségében a versenyt más szerbiai médiumokkal. Úgy véli, jövő nyárig minden szerkesztőség felköltözik az új épületbe, az év végéig körülbelül 400 munkatárs fog az új épületből dolgozni.

Az épületet tegnap megtekintette Aleksandar Gajović, a művelődési és tájékoztatási minisztérium államtitkára is. Kiemelte, hogy a médiaháznak azért is van nagy jelentősége, mert általa a kisebbségi emberek az anyanyelvükön juthatnak információhoz. Szerinte a médiaház ezután még fontosabb szerepet tölt be a vajdaságiak és a szerbiaiak életében. Klemm József, a Vajdasági RTV igazgatóhelyettese a rádió Hangadó szerda című műsorában kiemelte, hogy szerinte a munkaszervezés szempontjából is egyszerűbb dolga lesz az újságíróknak, hiszen most mindenki ugyanazon a helyen dolgozik majd.

Gusztony András, a rádió magyar szerkesztőségének főszerkesztője elmondta, reméli, a hallgatók nem érzékelnek semmit az átköltözésből.

Gusztony András: Remélhetőleg a külső megújulás után szóba kerül az emberállomány kérdése is (Komáromi Dóra felvétele)

Gusztony András: Remélhetőleg a külső megújulás után szóba kerül az emberállomány kérdése is (Komáromi Dóra felvétele)

– A szerkesztőség szerkezeti felépítését illetően nincs változás. A magyar szerkesztőség 2 irodában lesz. Az egyikben a napi műsorokat gyártják majd, itt kapnak helyet a hírszerkesztők, a híradósok, valamint a Vajdaság ma munkatársai, a másik teremben a többi műsort gyártják majd, de mivel a szerkesztőségek egymás mellett vannak, szabad lesz az átjárás. Az új épület logisztikailag nincs a legjobb helyen, egyelőre túl kell élni ezt az átmeneti időszakot, amikor problémásabb lesz a közlekedés, de remélhetőleg ez is lassacskán megoldódik – közölte a magyar szerkesztőség főszerkesztője.

Hozzátette: a tervek szerint november 10-éig a rádió összes szerkesztősége felköltözik, az év végéig pedig az Ignjat Pavlas utcában található épületet teljesen kiürítik. A rádió 71 évig ugyanazon a helyen volt, most ez újdonság.

– Az előző székhely a város szívében volt, ahonnan mindent pár percen belül el lehetett érni, most más lesz a helyzet, ez a kényelem megszűnik. Ugyanakkor remélem, hogy sikerül felállítani az új eszközöket, kaptunk néhány új számítógépet, párat fel is hozunk. Igyekszünk, hogy a műsor jobb legyen. Remélhetőleg a külső megújulás után szóba kerül az emberállomány kérdése is. Hiába az új gépek, az új vágószobák, ha nem lesznek emberek, akik dolgozzanak – mondta Gusztony András.