2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Feszegetik a többlethalálozás kérdését

Ma 200 fölé emelkedett az újonnan azonosított fertőzöttek száma

Predrag Kon epidemiológus, az egészségügyi válságstáb tagjának értékelése szerint Szerbiában a lakosság 15–20 százaléka fertőződött már a SARS-CoV–2 vírussal, úgy, hogy azt a tünetek hiánya miatt észre sem vette. Ennek köszönhetően a helyzet ma kedvezőbb, mint a járvány kezdetén volt, nem beszélve arról, hogy az emberek jóval felelősségteljesebbek, mint korábban, emiatt lassabban terjed a vírus. Belgrádban a héten valószínűleg tovább növekszik a fertőzöttek száma, az országszerte naponta azonosított fertőzöttek száma pedig feltehetően 200 körül alakul a következő napokban – közölte Kon.

– Ajánlatos minél kevesebbet olyan helyen tartózkodni, ahol könnyebben terjed a vírus. Ezek egyebek mellett a zárt helyiségben működő kávézók. Utóbbiakban és az éttermekben a vendégnek egész idő alatt védőmaszkot kellene viselnie. Bizonyított, hogy amikor az egyén például ételt fogyaszt, növekszik a fertőződés kockázata – fejtette ki Kon.

Az epidemiológus két hete bemutatott számításáról is szó esett, eszerint a március és június közötti időszakban Belgrádban a hivatalosan közzétettnél feltehetően háromszor többen hunytak el a COVID–19 következtében. „Csupán arra mutattam rá, hogy többlethalálozásra bukkantam. Ez pedig azt jelenti, hogy szükség van a mutatók revíziójára. Naponta kapcsolatban állunk az ország egészségházaival, az ezektől kapott adatokat hangoljuk össze a közzétett adatokkal. Nekünk nincs hozzáférésünk az információs rendszerekhez, az úgynevezett adatbázishoz csakis az informatikusoknak van hozzáférése. Alaptalanok azok a szakértői állítások, hogy az epidemiológusok pontos adatokat jelentenek be, majd valaki, akinek hozzáférése van az adatbázishoz, csökkenti a számokat és azokat teszi közzé” – közölte Predrag Kon.

A Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva arra is rámutatott, hogy a rendelkezésre álló értesülések szerint a SARS-CoV–2 elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ezért a védekezés egyik leghatékonyabb módja a védőmaszk viselése. Arra is ismételten felhívta a figyelmet, hogy helytelen a maszkot gyakran le-fel húzogatni, példaként említve azokat, akik a sajtónak pózolva állukra húzzák azt.

Elmondása szerint Szerbiában is volt példa arra, hogy valaki többször megfertőződött a koronavírus új típusával, ám ez mégis ritkán fordul elő. Ami a védőoltást illeti, Kon szerint egyre valószínűbb, hogy a tömeges immunizáció a következő év második fele előtt nem kezdődik meg.

A TÖBBLETHALÁLOZÁS SOKAKAT FOGLALKOZTAT

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva a Blic is foglalkozott a többlethalálozás témájával. A lap összeállítása szerint az idén augusztusban Szerbiában 855-tel többen hunytak el országszerte, mint az utóbbi 5 évben átlagban. Hivatalosan augusztusban Szerbiában 140 személy hunyt el a COVID–19 szövődményeinek következtében. Világszerte 32 országban a járvány első hat hónapjában 593 ezer személlyel több hunyt el, mint a korábbi években átlagban, teszi hozzá a Blic, mint ahogyan azt is, hogy értesülései szerint ebben a 32 országban az említett időszakban 413 ezer személy esetében jelölték meg a COVID–19-et a halál okaként, „vagyis 180 ezer a többlethalálozás”.

Ha a szomszédos Magyarországot vesszük figyelembe, az ottani sajtó tudósítása szerint október 7-én Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy „a 40. hétig nem mértek többlethalálozást a pandémia miatt. A halálozási arányszám Magyarországon az összes pozitív személyre vetítve 2,6 százalék.”

A Deutschlandfunk honlapján található, október 10-én közzétett összeállítás szerint az EuroMOMO 24 európai ország halálozási statisztikáját vizsgáló portál adatai alapján október 4-éig a portál által vizsgált európai országokban összesen 221 ezer személlyel több hunyt el, mint egyébként átlagban az említett időszakban. A 65 évesnél idősebb korosztály esetében az említett időszakban 198 ezerrel többen hunytak el, mint átlagban a világjárványt megelőzően ugyanabban az időszakban.

Németországban a 33. héten mutatták ki a legnagyobb többlethalálozást, ekkor 20 százalékkal többen hunytak el, mint egyébként átlagban, ám az országos statisztikai hivatal ezt inkább az akkor jellemző hőhullámmal hozza összefüggésbe. A német statisztikai hivatal adatai szerint áprilisban 10 százalékos volt a többlethalálozás. Ezt az intézet a COVID–19-cel hozza összefüggésbe.

EDDIG 108 DIÁK FERTŐZŐDÖTT MEG

Mladen Šarčević leköszönő oktatási miniszter az N1 Televíziónak nyilatkozva az oktatási intézményekben uralkodó járványhelyzetről számolt be. Elmondása szerint a tanévkezdéstől napjainkig 108 diáknak és 36 alkalmazottnak a szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét. A 108 diák közül 65-en általános iskolások, 43-an középiskolások. Ha csak az októbert vizsgáljuk, 1-jétől eddig 51 diák fertőződött meg – 30 általános- és 21 középiskolás –, míg ugyanebben az időszakban a iskolai alkalmazottak közül 7-en.

A diákotthonok lakóinak soraiban senki sem fertőződött meg, míg az egyetemista otthonok lakói közül a héten egy egyetemistánál mutatták ki a vírus jelenlétét, mondta Mladen Šarčević, aki elégedett az oktatási intézményekben uralkodó állapotokkal, „hiszen 850 ezer diákra számítva naponta 1,6 diák fertőződik meg”.

245 FERTŐZÖTT – EGY ELHUNYT

A szerdai járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 6428 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 245 volt pozitív (3,8 százalék). Lélegeztetőgépben 22 páciens van. Az utóbbi 24 óra alatt 1 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel az elhunytak száma 768-ra növekedett, a halálozási arány 2,18 százalék. Kórházban 351 személyt kezelnek. A járvány kezdete óta 1 213 404 tesztet végeztek el az országban és 35 251 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét.