2024. április 20., szombat

A héten érkeznek az első kötvények (?)

Megoldódni látszik az idegenforgalmi ügynökségek helyzete: Rasim Ljajić, a szaktárca vezetője tegnap bejelentette, hogy a turistairodák egy része már ezen a héten megkapja a biztosítóházaktól a kötvényeket, és ezzel felújíthatja munkaengedélyét. A kötvények egy évig lesznek érvényesek.

Rasim Ljajić (Fotó: Beta)

Rasim Ljajić (Fotó: Beta)

A miniszter a Szerbiai Turisztikai Szervezetben elmondta: két biztosítási modell van, az egyik a banki garancia, a másik a biztosítási kötvény. A bankokkal most folynak a tárgyalások, még nem készült el a szabályzat, amely meghatározza majd a banki garanciák működésének módját. Közben a biztosítóházak már a legtöbb idegenforgalmi ügynökségtől információkat kértek üzleti eredményeikről, hogy ezekhez igazíthassák a biztosítási eljárásokat. Ljajić azt állítja, hogy már a héten megküldik a turistairodáknak az első kötvényeket.

Mint hírül adtuk, október 1-jén lejárt a turistaügynökségek munkaengedélye, és nem tudják azt megújítani, ha a biztosítóházak nem adják ki az utasbiztosítási kötvényeket, vagy ha nem kapnak banki garanciát. Aleksandar Seničić, a Szerbiai Idegenforgalmi Szervezetek Szövetségének (Yuta) elnöke a hét elején azt mondta, hogy a világjárvány miatt súlyos helyzetbe került utazási irodák nem képesek teljesíteni a bankok feltételeit.