2024. április 18., csütörtök

Kötelező a rácsatlakozás a szennyvízcsatornára

Zomborban pénzbírsággal sújtják azokat, akik nem kérelmezik a bekötést

Zomborban idejekorán gondoskodtak a város vízellátásáról. A Vodokanal Vízműveknek kész vízgyára is van, és faluról falura haladva kapcsolják rá a fogyasztókat a központi hálózatra, hogy mindenki egészséges vizet fogyaszthasson. Az első szennyvíztisztító berendezést 1964-ben építették meg, majd 1985-ben egy új berendezést helyeztek üzembe a város igényeinek kielégítésére. Ez a berendezés napi kilencezer köbméter kommunális és ipari szennyvizet tisztít meg, az ülepítés során keletkező iszapból biogázt nyer ki, amit fűtésre és áramtermelésre használnak fel.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

A városi szennyvízcsatorna használóinak az elfogyasztott víz mellett annak elvezetéséért és tisztításáért is fizetniük kell. Emiatt sokan az udvarukban ásott egykori kutakba engedik a szennyvizet, és ezzel kíméletlenül szennyezik a talajt meg a felszíni vizeket. Ennek kíván véget vetni a Vodokanal révén a városi közigazgatás. Ezentúl ugyanis pénzbírsággal sújtja azokat, akik nem kérelmezik a csatlakozást a városi szennyvízcsatornához. Konkrétan, ha az utcában kiépítik, vagy már ki van építve korábbról a szennyvízcsatorna, az ott élőknek és ott üzemelőknek egy éven belül be kell nyújtaniuk a csatlakozási kérelmüket, különben előre meghatározott összegű pénzbírságot rónak ki rájuk. Ugyanígy pénzbírságot kapnak azok, akik kutakba, vagy improvizált szennyvízgödörbe vezetik a szennyvizüket.

Ugyanakkor a szolgáltató is büntethető lesz, amennyiben öt év alatt nem biztosítja a csatlakozást a szennyvízelvezetőhöz az objektumnak, amelynek tulajdonosa vagy üzemeltetője átadta a csatlakozási kérelmét.