2024. április 19., péntek

Piac helyett lakónegyed

Intenzív lakásépítés a Podbara városrészben

Az újvidéki Nagyberuházási és Területrendezési Hivatalban nemrégiben bejelentették, hogy október végéig befejeződnek a munkálatok ebben városnegyedben.

A Marko Miljanov utca rekonstrukciója a vége felé közeledik, hamarosan azonban valószínűleg már nem erre fogunk járni a Nagybani piacra (Dávid Csilla felvétele)

A Marko Miljanov utca rekonstrukciója a vége felé közeledik, hamarosan azonban valószínűleg már nem erre fogunk járni a Nagybani piacra (Dávid Csilla felvétele)

A Marko Miljanov és még néhány, kisebb, környező utcának a felújításába tavaly novemberben kezdtek bele, a munkálatok befejezésének határidejét többször is elhalasztották. Most úgy tűnik, hogy október végére befejezik a rekonstrukciót. A Hivatalban elmondták azt is, hogy befejezték a Đorđe Rajković utcától a Nagybani piacig húzódó szakaszt, és itt már megindult a forgalom. Hátramaradt még a sétánytól a Nagybani piacig húzódó, nagyjából 100 méteres utcaszakasz. A Venizelosz utca folytatásába azonban továbbra sem lehet gépkocsival bekanyarodni, a Nagybani piac elé, noha ez a bekötőút is már elkészült. Ez az utcaszakasz a hídépítés miatt már hosszú évek óta használaton kívül van, de ha hinni lehet a bejelentésnek, akkor a hónap végéig, a Marko Miljanov utca teljes rekonstrukciója és megnyitása után, ez is autózhatóvá válik majd.

A Nagybani piac kihelyezésének ötlete nagyjából egy évtizeddel ezelőtt röppent fel, 2018-ban a városi képviselő-testület már foglalkozott ezzel a kérdéssel – akkor megfogalmaztak egy olyan ötletkeretet, amely egy központi, hűtőházzal ellátott, városi nagybani piac kiépítését irányozta elő.

A Nagybani piac áthelyezése mellett érvelők azzal indokolják a változtatást, hogy a mostani piac, különösen az őszi idényben, túl kicsinek bizonyul: alig 3.5 hektáron terül el, és mindössze 30 kamion parkolhat le, amelyekből a termelők és viszonteladók árulhatnak. Az új nagybani piac jövendőbeli helyeként legalább nyolc városi terület jött számításba az évek során, a terv szerint 6 hektáron építik majd meg, a hűtőház pedig legalább 4000 négyzetméteres lesz, két emelettel. A piackihelyezés ötlete egyelőre nem mozdult el a kezdőpontról, de mindenképp végbeviszik majd, hiszen a mostani piac kimondottan „attraktív” lokáción helyezkedik el, az ide építendő lakásokat csillagászati árakon lehet majd eladni. Az is bizonyos, hogy a kiépített, de még nem megnyitott Venizelosz bekötőút is ezt az új lakónegyedet fogja majd kiszolgálni, és hogy a termelők nem erre szállítják majd terményeiket kamionjaikkal.

A Podbara többi része is különösen vonzó a lakásépítésből profitáló beruházók számára, noha állítólag városi szintű műemlékvédelmet élvez, lépten-nyomon építkezésekbe botlunk, ha ebben a városnegyedben járunk Általában 4-5 emeletes lakóépületeket emelnek a családi házak helyére, de a Marko Miljanov utcában egy komplett lakóblokk is kiépült már, és továbbiak létrehozását is tervezi a városi hatalom.