2024. április 20., szombat

A környezetvédelem jegyében

A Városi Kertészet Közvállalat legújabb tervei között szerepel egy edukációs központ működtetése, amelyben a környezetvédelemmel kapcsolatos prezentációkat, előadásokat tartanak majd.

Miloš Egić, a Városi Kertészet igazgatója emlékeztetett arra, hogy ebben a közvállalatban főként termeléssel és a városi zöldfelületek karbantartásával foglalkoznak. Ezenkívül fontosnak tartják a szélvédelmi zónák kialakítását, ezért új fasorokat, cserjéket ültetnek azokra a területekre, ahol ez indokolt.

A felsoroltak mellett a közvállalat a Strand és a turistahajók kikötőjének karbantartásával is foglalkozik, valamint működteti a Nárcisz és a Virág virágboltokat.

– A Városi Kertészet az idén több nagyobb projektet valósított meg a városi környezetvédelmi hivatallal karöltve. Ide tartozik a Szentendrei út fásítása, amelynek keretében 374 fát és 10.060 cserjét ültettünk el 22.534 négyzetméteren. A megvalósított projekteknek az a célja, hogy Újvidék minél parkosabb legyen, és hogy a városban és a peremvárosi településeken minél több zöld területet alakítsunk ki – mondta Egić. Hozzátette: az idén folytatták az Ültetvény Újvidékért elnevezésű akciót, amelyet 2019-ben Miloš Vučević polgármester kezdeményezett. A projekt első fázisában összesen 6000 fát és csaknem 70.000 cserjét ültettek el a tartományi székvárosban, a második fázisban pedig további ültetési akciók várhatók – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

– Az idén is folytattuk az Ültetvény Újvidékért elnevezésű környezetvédelmi akciót, eltávolítottuk a korhadt fákat, az egészségeseket megmetszettük, rendeztük a virágkerteket, öntöztük a facsemetéket stb. Márciusban elkezdtük a fűnyírást városszerte, júniusban pedig hozzáfogtunk a parlagfű irtásához. Ezenkívül a Strandon felújítottunk két nyilvános illemhelyet, új hőszigetelést és új toalettberendezést helyeztek el dolgozóink, valamint megjavítottuk az összes megrongált játszóteret. A kutyák sétáltatására meghatározott helyeken új kellékeket helyeztünk el és felújítottuk a kerítéseket is – magyarázta a Városi Kertészet igazgatója.

A közvállalat legújabb tervei között szerepel egy edukációs központ működtetése is, ahol környezetvédelemmel kapcsolatos prezentációkat, előadásokat tartanak majd. Az oktatást az újvidéki általános és középiskolákkal együttműködve valósítják meg, a programnak pedig az lesz a célja, hogy a tanulók minél több hasznos információt tudjanak meg a környezetvédelemről és a zöld területek jelentőségéről.