2024. április 19., péntek

Tóth Ferencre emlékeztek Topolyán

Vajdaság egész területéről több mint ötven diák érkezett a vers- és prózamondó szemlére

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Aurora Beszédművészeti Műhelye szervezésében vajdasági szintű szavalóversenyt és koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a hétvégén Tóth Ferenc ( 1940–1980 költő, drámaíró, néprajzkutató és pedagógus emléke előtt tisztelegve.

A megnyitó pillanatai (Herceg Elizabetta felvétele)

A megnyitó pillanatai (Herceg Elizabetta felvétele)

A Kodály-székházban Kisimre Szerda Anna, a művelődési központ elnöke köszöntötte a versszerető diákokat, a felkészítő pedagógusokat és a szülőket, majd Vas Borsodi Borbála nyugalmazott magyartanár emlékezett az egykori osztálytársra, és ismertette Tóth Ferenc tragikus hirtelenséggel véget ért életének főbb állomásait.

A sorrendben X. Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemle az idén is négy kategóriában adott lehetőséget a bemutatkozásra: az alsósok, felsősök és középiskolások mellett anyanyelvápolásként vagy környezetnyelvként magyar nyelvet tanuló diákok is a zsűri elé léptek, összesen több mint ötvenen. A verseny szabályai szerint két verssel nevezhetnek be a diákok, így ízelítőt kaphattunk a klasszikus és kortárs, egyetemes és vajdasági magyar irodalom költészetéből, prózájából. A zsűri tagjai (Crnkovity Gabriella, Mészáros Árpád, Bánov Erzsébetet, Rác Eizler Evila, Szabó Anikó, Herceg Elizabetta) korosztályonként a következő eredményt hozták:

Az alsósok ( II. osztály) közül első lett Zvicer Makszim, a második Kőrösi Leila, a harmadik Námesztovszki Sára.

A legfiatalabb díjazott versmondók (Herceg Elizabetta felvétele)

A legfiatalabb díjazott versmondók (Herceg Elizabetta felvétele)

A III–IV. osztályosok korcsoportjában Vojcsena Patrícia és Kurnyák Zsófi lettek az elsők, Dancsó Emma a második, Matković Vivien a harmadik. Különdíjat kapott Szél Hanna és Szőke Réka.

A fiatalabb felsősöknél ( V–VI. osztály ) első díjat Szép Benedek, második díjat Tóth Vilmos és Hegyellai Tamara kapott, ebben a kategóriában a harmadik helyezést Baranyi Máté érdemelte ki, különdíjban Cirkl Csenge, Kisimre Zoja, Füstös Emma, Faragó Virág és Balunovity Anna részesült.

A VII–VIII. osztályosok között az első helyezés Galusz Ároné, a második Szarka Kittié és Alács Varró Emeséé, a harmadik pedig Onhaus Eriké lett.

A középiskolások első helyezett szavalója Jaksa Dominika, a második Francia Flavie, a harmadik Kőrösi Violetta, Iván Álmos pedig különdíjat kapott.

A magyart, mint környezetnyelvet vagy anyanyelvápolást tanulók körében a legjobb Vasović Anđela lett, Dabetić Olivera a második helyezést, míg a harmadik helyezést Ipacs Tavita érdemelte ki. Különdíjat kapott Őri Lejla és Őri Emina.

A verseny kezdete előtt a hagyományok szerint koszorút helyeztek el Tóth Ferenc egykori topolyai lakóházára és a Nyugati temetőben található sírjára, az eredményhirdetés előtt pedig ezúttal a Fokos zenekar megzenésített verses koncertjét tekinthették meg a szemle résztvevői. A műsorban közreműködtek a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd Verseny előző éves döntősei, Dudás Kata, Szabó Zsuzsanna és Francia Flavie.

A rendezvény támogatói: Topolya Község Önkormányzata és Helyi Közössége, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiuma, valamint az ELTE Márton Áron Szakkollégiuma.