2024. április 23., kedd

Dobbants bele az életbe!

Drámapedagógiai módszerekkel segítenek a Magyarkanizsa községbeli fiataloknak

A magyarkanizsai Ifjúsági Otthonban tavaly kezdték meg a Dobbantó elnevezésű programot, amely elsősorban a nyolcadikos diákokat szólítja meg.

A projektum keretében a magyarkanizsai Ifjúsági Otthonban is tartottak foglalkozást (Jenei Klementina felvétele)

A projektum keretében a magyarkanizsai Ifjúsági Otthonban is tartottak foglalkozást (Jenei Klementina felvétele)

A pedagógusok drámapedagógiai módszerekkel, észrevétlenül terelgetik őket a döntés felé, nyitják meg lelkük kis kapucskáit a talán legérzékenyebb korban lévőknek. A meseműhely felnőttségekről alcímet viselő műhelymunka a község minden iskolájába, minden végzős diákhoz eljut, ugyanis a szervezők bejárják vele a falvak intézményeit is. Tavaly Mácsai Mónika, majd Tomin Zsuzsanna, ezúttal pedig Ábrahám Gréta tartja a Dobbantó foglalkozásait, Vígi Sára pedig mint projektkoordinátor világított rá arra, mi is tulajdonképpen a Dobbantó.

– A projektünk, amely voltaképpen a Generáció civil szervezet pályázatára épül, és a Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája a lebonyolítója, az egész községet beutazza. A meseműhelyes foglalkozás az általános és a középiskolás végzősökhöz is eljut, ami nagyjából háromszáz diákot jelent. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott program lényege, hogy a fiatalok kicsit konkrétabban meg tudják fogalmazni a jövőbeli céljaikat, amihez mi különféle drámapedagógiai játékokkal tudjuk hozzásegíteni őket. Magyarkanizsán nagyon jó szakemberek vannak, akik nyitottabb módon tudnak foglalkozni a fiatalokkal annak érdekében, hogy az oktatáson kívül másfajta képzésben is részesüljenek, illetve a drámapedagógiai foglalkozások révén kreatívabban mozgassák meg a fiatalokat, mint amire az oktatási rendszer lehetőséget kínál. Tavaly a Dobbantó volt az egyik legsikeresebb projektünk, reméljük, ez idén sem lesz másként! – mondta Vígi Sára, hozzátéve, terveik között szerepel egyebek mellett az is, hogy a jövőben már a hetedikeseket is megpróbálják bevonni a több szempontból is különlegesnek tekinthető projektbe.

A diákok szemmel láthatóan nagyon élvezték a drámapedagógiai foglalkozást, amelyet lépésről lépésre egyre nyitottabban és felszabadultabban vittek végig. A program idén összesen huszonnégy előadást ölel fel, amelyek közül négyet Magyarkanizsán, a többit pedig a községhez tartozó települések iskoláiban bonyolítanak le. A pedagógusok közül Ábrahám Grétát kérdeztük az eddigi tapasztalatokról, illetve arról, miért tartja fontosnak azt, hogy a végzősök körében is bevessék a drámapedagógiai módszereket.

– A nyolcadik osztály olyan időszak a fiatalok életében, amely nagy dobbantónak is tekinthető, ezért is kapta a foglalkozássorozat ezt az elnevezést. Az elsődleges célunk, hogy hozzásegítsük a gyerekeket ahhoz, hogy tudjanak választani, meg tudják fogalmazni a céljukat, és képesek legyenek arra fókuszálni, hogy mit szeretnének elérni az életben, melyek azok a dolgok, amelyek igazán fontosak számukra. Ezek a foglalkozások általában másfél órán át tartanak, és egy-egy mesén keresztül, egy-egy mese által fogalmazzuk meg azokat a kérdéseket, amelyeket fókuszálva odadobunk a gyerekeknek, és ők megpróbálják kifejteni azokat. Vannak ugyanakkor olyan dolgok is, amelyeket nekünk nem fogalmaznak meg, csak saját maguknak, ezt is látni lehet rajtuk, ám ezek is rendkívül fontosak, hiszen ezeket azután hazaviszik, és otthon bontogatják tovább, otthon foglalkoznak tovább ezekkel a kérdésekkel – magyarázta Ábrahám Gréta, aki azt is elmondta, tapasztalatai szerint szinte mindig sikerül elérniük azt, hogy fél óra elteltével minden gyermek megnyíljon, és aktívan részt vegyen a játékban, amely valójában komoly mondanivalót és gondolkodnivalót rejt magában. Ennek a későbbiekben igen nagy hasznát veszik majd a pályaválasztás előtt álló fiatalok.