2024. április 24., szerda

Díjazták a jubiláló véradókat

Ada községben tizenkilenc jubiláló önkéntes véradó részesült elismerésben

A Vöröskereszt községi szervezete szombaton este Adán elismeréseket nyújtott át azoknak a jubiláló önkéntes véradóknak, akik tizedik, huszadik, harmincötödik, ötvenedik, századik és százötvenedik alkalommal adtak már vért.

A százötvenszeres véradó, Tuba János átveszi az elismerést (Csincsik Zsolt felvétele)

A százötvenszeres véradó, Tuba János átveszi az elismerést (Csincsik Zsolt felvétele)

A helyi Park Hotelben megrendezett ünnepségen Török Csaba, a helyi Vöröskereszt elnöke és Velez Teodóra titkár adta át az elismeréseket a jubiláló önkéntes adai, moholi, valkaisori és gunarasi véradóknak. Elismerésben részesült tízszeres véradók: Horváth Árpád, Jelena Mišković; hússzoros véradók: Bence Vujić Mária, Kormos József, Váci Kornél, Samu Zsuzsanna, Csincsik Zsolt; harmincötszörös véradók: Velez Teodóra, Kőrösi Endre, Urbán Attila, Deák Gizella, Nonin Boldizsár, Tari István; ötvenszeres véradók: Dávid Vilmos, Krizsán Endre; százszoros véradók: Pozsgai Ferenc, Urbán Sándor, Zaj Károly; százötvenszeres véradó: Tuba János.

Az ünnepségen Török Csaba és Velez Teodóra köszöntötte és méltatta az önkéntes véradókat, akik nélkülözhetetlenek a betegek ellátásához.

A díjazott véradók az ünnepséget követően (Csincsik Zsolt felvétele)

A díjazott véradók az ünnepséget követően (Csincsik Zsolt felvétele)

Velez Teodóra beszámolt a véradók számának alakulásáról, amely csökkenőben van az elvándorlás, a munkahelyi kötelezettségek és a véradó napok átszervezése miatt, amelyeket újabban csak munkanapon tartanak meg Ada községben. Ezután Miroslav Belančić és Katona Pál számolt be a hallgatóságnak arról, hogy önkéntes véradókként milyen kedvezményekben részesültek az egészségügyi ellátásuk során, hiszen teljesen ingyenes volt számukra a kezelés. Végezetül a százötvenhét véradással büszkélkedő adai Tuba János, aki ezen az ünnepségen vette a százötvenedik véradásért járó emlékplakettet, arról beszélt, hogyan vált önkéntes véradóvá.

– Ada községben nyolcszáz önkéntes véradót tartunk számon, de közülük nagyon sokan külföldön vagy vidéken élnek. A véradó napokon Adán átlagosan harmincöt, Moholon pedig tizenhét véradó vesz részt – mondta lapunknak Velez Teodóra.

– Kevés véradónk van, ezért az újvidéki székhelyű Vajdasági Transzfúziós Intézet úgy döntött, hogy az eddig évi négy véradó napot háromra csökkenti. Ezzel a legnagyobb gond, hogy egy napra tette az adai és a moholi véradó napot, vagyis még lehetőség sincs arra, hogy aki nem tud Adán részt venni, az esetleg elmenjen Moholra. Az intézetből arra kértek bennünket, hogy menjünk Zentára vért adni, ahol havonta szerveznek véradó napot. A következő véradó napot október 20-án tarják Zentán, a Posta utca 1. alatt. Ada községben jelentősen lecsökkent a véradók száma. Ráadásul a Vajdasági Transzfúziós Intézet szombatonként nem tart véradó napot, munkanapon viszont még nehezebb önkéntes véradókat toborozni. Adán a következő véradó nap decemberben lesz, amire szeretettel várjuk az önkéntes véradókat – számolt be lapunknak a véradással kapcsolatos helyzetképről a Vöröskereszt helyi szervezetének titkára.