2024. március 29., péntek

Kalinić: Alaptalan a kettős állampolgárság miatti aggodalom

A boszniai politikus szerint a vajdaságiaknak is tolerálják a magyar útlevélre való jogukat

Dragan Kalinićot, Bosznia-Hercegovina elnöksége szerb tagjának tanácsadóját nem lepte meg, hogy Milorad Dodiknak a Szerbia és a Szerb Köztársaság közötti kettős állampolgárságra tett kezdeményezése egyfelől megértésre talált, másfelől pedig elvitatják, mint pl. egyes szarajevói politikai körök, vagy az ún. „hagyományokhoz ragaszkodó, őslakos szerbek”.

Kérdés, van-e bármilyen ok ennek a legális és legitim polgári választásnak az elvitatására, és mennyire megalapozott vagy irracionális a kettős szerb állampolgárságtól való félelem – mondta Kalinić, hozzáfűzve, hogy ha meg is nőne Boszina-Hercegovinában a kettős állampolgárok száma, az semmilyen szinten nem sértené a másik két államalkotó nép alkotmányos jogait, csakúgy a daytoni egyezmény rendelkezéseit. 

Kalinić hangsúlyozta, nem érti, mitől tartanának a boszniai bosnyákok, ha elfogadták azt, hogy a boszniai horvátok széleskörben élnek ugyanezzel a jogukkal, vagy a vajdaságiak, ahol tolerálják a magyar állampolgárságot, vagy ha a koszovói albánok minden korlátozás nélkül felveszik az albán állampolgárságot. Szerinte a realitás az, hogy a jövőben a Szerb Köztársaság mind több polgára kér szerb állampolgárságot és ez csak relaxálhatja és javíthatja Szerbia és Bosznia-Hercegovina kapcsolatait politikai és pszichológiai szempontból. Leszögezte, a kettős állampolgárságból kétségtelenül származnak szociális és gazdasági előnyök, ezért nagyobb figyelmet kell szentelni a kérdés jogi vetületeinek.

A korábbi években már megkíséreltük a Szerb Köztársaság és Szerbia közötti kettős állampolgárságot életre kelteni, de elégedetlenek vagyunk az eredménnyel. Ezt a leghívebben bizonyítja a „várakozáson levő”, mintegy 50.000 Bosznia-Hercegovinában átadott kérelem a szerbiai állampolgárságért – állapította meg Kalinić.