2022. május 25., szerda

Kalinić: Alaptalan a kettős állampolgárság miatti aggodalom

A boszniai politikus szerint a vajdaságiaknak is tolerálják a magyar útlevélre való jogukat

Dragan Kalinićot, Bosznia-Hercegovina elnöksége szerb tagjának tanácsadóját nem lepte meg, hogy Milorad Dodiknak a Szerbia és a Szerb Köztársaság közötti kettős állampolgárságra tett kezdeményezése egyfelől megértésre talált, másfelől pedig elvitatják, mint pl. egyes szarajevói politikai körök, vagy az ún. „hagyományokhoz ragaszkodó, őslakos szerbek”.

Dragan Kalinić
Dragan Kalinić

Kérdés, van-e bármilyen ok ennek a legális és legitim polgári választásnak az elvitatására, és mennyire megalapozott vagy irracionális a kettős szerb állampolgárságtól való félelem – mondta Kalinić, hozzáfűzve, hogy ha meg is nőne Boszina-Hercegovinában a kettős állampolgárok száma, az semmilyen szinten nem sértené a másik két államalkotó nép alkotmányos jogait, csakúgy a daytoni egyezmény rendelkezéseit. 

Kalinić hangsúlyozta, nem érti, mitől tartanának a boszniai bosnyákok, ha elfogadták azt, hogy a boszniai horvátok széleskörben élnek ugyanezzel a jogukkal, vagy a vajdaságiak, ahol tolerálják a magyar állampolgárságot, vagy ha a koszovói albánok minden korlátozás nélkül felveszik az albán állampolgárságot. Szerinte a realitás az, hogy a jövőben a Szerb Köztársaság mind több polgára kér szerb állampolgárságot és ez csak relaxálhatja és javíthatja Szerbia és Bosznia-Hercegovina kapcsolatait politikai és pszichológiai szempontból. Leszögezte, a kettős állampolgárságból kétségtelenül származnak szociális és gazdasági előnyök, ezért nagyobb figyelmet kell szentelni a kérdés jogi vetületeinek.

A korábbi években már megkíséreltük a Szerb Köztársaság és Szerbia közötti kettős állampolgárságot életre kelteni, de elégedetlenek vagyunk az eredménnyel. Ezt a leghívebben bizonyítja a „várakozáson levő”, mintegy 50.000 Bosznia-Hercegovinában átadott kérelem a szerbiai állampolgárságért – állapította meg Kalinić.