2024. április 19., péntek

Az EU és a felsőoktatásunk

Az Erasmus plusz program, mint lehetőség

Szerbiában eddig 1220 oktatási intézmény kapcsolódott be az Európai Unió oktatást, képzést, ifjúságügyet támogató programjába, az Erasmus pluszba. A múlt évtől Szerbia a partnerországok közé tartozik, és azóta az EU több mint 70 millió eurót különített el a program finanszírozására.

 Kedden Belgrádban kétnapos tanácskozás kezdődött arról, hogyan emelhető az oktatás színvonala nálunk az Erasmus plusz révén.

Sem Fabrizi, az EU szerbiai küldöttségének vezetője – aki online formában vett részt az összejövetel munkájában, mert otthoni karanténba került – kijelentette, e tekintetben Szerbia már az Európai Unió része. Mint mondta, az Erasmus plusz program finanszírozása folytatódik, és új program is indul új költségvetéssel.

Mint tudjuk, az Erasmus plusz program mobilitási projektjeinek keretében az Európai Unió országaiban lehet részképzést folytatni legalább egy tanulmányi időszakon (trimeszter vagy szemeszter) keresztül, és ehhez a program pénzügyi támogatást folyósíthat. Tanulmányi célú részképzésen túl lehetőség van külföldi szakmai gyakorlat végzését támogató ösztöndíjra is pályázni.

A tanácskozáson Aleksandar Jović, az oktatási miniszter helyettese elmondta, 2014 és 2018 között az EU 140 millió eurót fordított a szerbiai oktatásügy fejlesztésére.