2024. április 25., csütörtök

Kémiatábor volt Zentán

Az idén Walther Nernst kémikus eredményei köré építették a tematikát

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Kémiatábort a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban az elmúlt hétvégén.

A szervezők abban bíznak, hogy ha lecseng a járványhelyzet, újra a régi formájában, mintegy száz résztvevővel tarthatják meg a tábort (Gruik Zsuzsa felvétele)

A szervezők abban bíznak, hogy ha lecseng a járványhelyzet, újra a régi formájában, mintegy száz résztvevővel tarthatják meg a tábort (Gruik Zsuzsa felvétele)

Az idén a járványhelyzetre való tekintettel szerényebb körülmények között szélesíthették ismereteiket a kémia iránt érdeklődő diákok az előadások és csoportfoglalkozások alkalmával. Az eddigiektől eltérően csak az iskola tanulói vehettek részt a táboron, és külföldi vendégelőadók sem érkeztek. A tábort minden évben egy jeles évforduló jegyében szervezik meg, ebben az évben Walther Hermann Nernst előtt tisztelegtek, aki száz évvel ezelőtt vehette át a kémiai Nobel-díjat termokémiai kutatási eredményeiért – tudtuk meg Szórád Endre kémiatanártól, a verseny szervezőjétől, aki hozzátette, hogy ehhez igazították az előadások anyagát is, amelyeken mintegy húsz, harmadik és negyedik osztályos, matematikai tagozaton tanuló diák vett részt:

– A többi tagozatot sem zárjuk ki a táborból, a korábbi években közülük is akadtak résztvevők, de ők kevésbé kötődnek a kémiához, mint a matematikai tagozatosok.

Ágó Gergely harmadikos, és már nem először jött el a táborba:

– Engem mindig is érdekelt a kémia, és nemcsak a kísérletek, hanem a számítások is. Ebben a táborban az is jó, hogy együtt vagyunk az osztálytársaimmal, és rengeteg érdekes kísérletet láthatunk. Mindenféle kísérletet szeretek.

A negyedikes Kulcsár Tamást is régóta érdekli a kémia, de mint mondta, a középiskolában szerette meg igazán, Szórád Endrének köszönhetően:

– Nagyon lelkesen beszél órán, mindenféle versenyre is elvisz minket, motivál. Nagyon sok versenyzési lehetőséget ad. A kémiatábort leginkább a társaság miatt szeretem, illetve azért, mert több napon át vehetek részt érdekes előadásokon és kísérleteken. Tetszik ez a sokszínűség.