2024. április 25., csütörtök

Vers- és prózamondó szemle Topolyán

Megemlékezés Tóth Ferenc költőről, drámaíróról, néprajzkutatóról, pedagógusról

Vajdasági szintű irodalmi rendezvényt szervezett a hétvégén a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Aurora Beszédművészeti Műhelye. A jubileumi, tizedik Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemlére a Kodály Központ székházába több mint 60 diák érkezett Vajdaság számos településéről, iskolájából, művelődési egyesületéből.

A vetélkedő kétfordulós volt, a tanulók egy szöveget készítettek az egyetemes magyar irodalomból és egyet a vajdasági magyar irodalomból.

Amíg a zsűri döntésére vártak, a Fokos zenekar megzenésített verses koncertjét tekinthették meg a szemle résztvevői. A műsorban közreműködtek a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd Verseny előző éves döntősei, akik Vajdaságot képviselték Győrött a Kárpát-medencei versenyen.

Tóth Ferenc ( 1940–1980) halálának 40. évfordulójára szervezett szemle programja 9 órakor kezdődött, amikor megkoszorúzták az egykori topolyai lakóházán található emléktáblát, majd elhelyezték az emlékezés virágait a költő és néprajzkutató sírján a Nyugati temetőben.

Tóth Ferenc fiatalon, 40 évesen, autószerencsétlenségben vesztette életét. 1965 és 1970 között a topolyai gimnázium magyartanáraként dolgozott, megalakította az Aurora önképzőkört, melynek utódja az Aurora Irodalmi, Beszédművészeti és Nyelvművelő Műhely. 1970-től Újvidéken dolgozott a Hungarológiai Intézetben, ahol néprajzi gyűjtéseket végzett és vezetett számos bácskai, bánáti és szerémségi településen. A néprajzi kutatásain kívül költői és drámaírói tevékenysége is jelentős. 1961 és 1980 között négy verseskötete jelent meg. Az 1980-ban bekövetkezett váratlan halála űrt hagyott a vajdasági magyar irodalomban és folklórban egyaránt.

A szemle díjazottjainak névsorát napilapunk holnapi számában közöljük.