2024. április 16., kedd

Túraútvonalak határok nélkül

A Palicsi- és a Ludasi-tó környéke, illetve a régió gazdag élővilága hatalmas természeti értéket képvisel, amit azonban az eddigiek során nem sikerült szélesebb körben megismertetni és vonzóvá tenni a turisták előtt. A Palicsi-tó látogatói elsősorban a közismert sétányt tekintik meg, és továbbra is kevesen vannak azok, akik itt-tartózkodásuk ideje alatt gyalogosan vagy kerékpáron igyekeznek megismerni a környék növény- és állatvilágát. Ezt célozza meg a Panona net elnevezésű projektum, amely az Interreg–IPA Horvátország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül valósul meg, és amely amellett, hogy igyekszik megteremteni a feltételeket a gyalogos és kerékpáros turizmushoz, nagy hangsúlyt fektet ezen lehetőségek népszerűsítésére is, itthon és külföldön egyaránt. A projektum 2019-ben vette kezdetét, és hétfőn bemutatták annak egyik kézzelfogható eredményét, a Ludasi-tó közelében kialakított pihenőhelyet, ahol asztalok, padok, barátságos környezet várja a látogatókat.

A fedett épület esős időben jó szolgálatot tehet (Fotó: Gergely Árpád)

A fedett épület esős időben jó szolgálatot tehet (Fotó: Gergely Árpád)

A Panona net célja, hogy összefogja és összehangolja a projektumban részt vevő szerbiai és horvátországi régiók, települések turisztikai kínálatát, különös tekintettel a rendezvényekre, kulturális örökségre, a környezetvédelemre, valamint az aktív pihenésre. A projektum vezető kedvezményezettje az eszéki székhelyű Slap – Kreatív Fejlesztési Társulás, szerbiai partnerei pedig a szabadkai Szabadegyetem, valamint a Szabadka–Palics Kistérségi Turisztikai Klaszter. A projektum három horvátországi megye, valamint Bácska egész területét felöleli. A projektum teljes költségvetése 636 ezer euró.

A Panona net keretén belül a Vér-tónál, valamint a Ludasi-tó körül több helyen helyeznek ki információs táblákat, amelyek több túraútvonalat jelölnek, illetve kínálnak a túrázóknak, a táblák mellé szemeteskosarak kerülnek, emellett egy fedett pihenőhelyet is kialakítottak a Ludasi-tó partján, ahol asztalok és padok segítik a kikapcsolódást, valamint a piknikezést. Hétfőn a média képviselőinek is bemutatták a pihenőhelyet, valamint egy sajtótájékoztató keretein belül többet megtudhattunk magáról a projektumról is.

Izabel Lanji Hnis, a Szabadka–Palics Kistérségi Turisztikai Klaszter tagja, a projektum koordinátora az információs táblákról ejtett szót.

A kihelyezett táblák három, különböző színnel jelzett útvonalat ajánlanak figyelmünkbe (Fotó: Gergely Árpád)

A kihelyezett táblák három, különböző színnel jelzett útvonalat ajánlanak figyelmünkbe (Fotó: Gergely Árpád)

– A Vér-tótól kezdve a Ludasi-tó partján négy információs táblát helyezünk ki. Ezek olyan helyeken lesznek kirakva, ahol a Palics–Ludas Közvállalat nem helyezett ki táblákat a tavak biodiverzitásának megőrzését célzó projektumuk keretén belül, így ezekkel a táblákkal lesz teljes a tavak körüli túraútvonalak, valamint a növény- és állatvilág bemutatása. Ez is jól illusztrálja a projektumunk célját, hogy a már meglévő túraútvonalakat integráljuk, vagyis, hogy ezeket a jól bevált útvonalakat újakkal, kevésbé ismert útvonalakkal kössük össze. A projektum lehetővé teszi, hogy a turistaútvonalakat nagyobb rendszerben tudjuk látni, ugyanakkor lokális útvonalak kialakítását is lehetővé teszi – fogalmazott Izabel Lanji Hnis, aki azt is elmondta, hogy egy közös platformot hoznak létre, amely feladata lesz ezen turisztikai célpontok népszerűsítése, illetve utak, túrák szervezése.

Ricz András, a Pro Regio Kft. képviselője, a már említett turisztikai klaszter tanácsadója elmondása szerint a kerékpáros turizmusnak több nehézséggel kell szembesülnie.

– Célunk, hogy a turisztikai termékeket minél hatásosabban tudjuk népszerűsíteni a szerb és horvát határ menti régióban, kihangsúlyozva azt, hogy itt, Észak-Bácskában a Palicsi- és a Ludasi-tó egy olyan turisztikai termék, helyszín, amely érdekes a turisták számára. A projektum hangsúlyt helyez a kerékpáros turizmusra is. Sajnos azonban a kerékpárosok biztonsága jelenleg nem megfelelő, mivel nincsenek kiépített kerékpátutak. Tudjuk, hogy a közelmúltban több kerékpárút is épült Szabadkán, illetve a határ mentén, viszont Palicstól Ludas vagy Magyarkanizsa irányába, esetleg Szabadkától Topolya felé nincsenek kerékpárutak. Fontos lenne a járművezetők, például az autósok, valamint a biciklisek képzése is, ami nem túl nagy anyagi befektetéssel javítani tudna a helyzeten – mondta Ricz András.

Jadranka Stantić, a Szabadka–Palics Kistérségi Turisztikai Klaszter munkatársa a külföldi népszerűsítést emelte ki.

– Az információs táblák kihelyezése rendkívül fontos, mivel alapot nyújt ahhoz, hogy Palics és Ludas, és ezzel együtt Szabadka is vonzóvá válhasson a turisták számára. Ha kijelöljük ezeket az útvonalakat, lehetőségünk nyílik arra, hogy integráljuk azokat nemcsak a hazai, hanem a magyarországi és horvátországi túraútvonalakkal is, ami lehetővé teszi, hogy külföldön is népszerűsítsék ezeket az útvonalakat, ugyanakkor nekünk is elérhetővé válnak az ő útvonalaik, amivel a látogatók megismerhetik egymás értékeit – fogalmazott Jadranka Stantić.