2024. március 28., csütörtök

Kukoricafesztivál, kicsit másképp

Magyarkanizsán a hétvégén zajlott le a nagy hagyománnyal bíró rendezvény

Az idén minden rendezvény tekintetében megmutatkozott a szerénység, a kisebb létszám, a kevesebb program. Ez alól a magyarkanizsai Kukoricafesztivál se volt kivétel, ahol szintén odafigyeltek az előírásokra, de azért arra is ügyeltek, hogy a színvonal minőségéből mit sem rontson az, hogy a megszokottaktól eltérően zajlott le a máskor nagy tömegeket megmozgató esemény.

A rajzpályázat díjazottjai (Puskás Károly felvétele)

A rajzpályázat díjazottjai (Puskás Károly felvétele)

Elsősorban minden évben a hagyományok bemutatásáról szól a fesztivál, melynek középpontjában a kukorica áll. A növénynek valamikor minden egyes részét felhasználták, és minden kukorica körüli tevékenység kézzel történt. Az, hogy mára ez megváltozott, természetes, de nem árt, ha tudjuk, hogy volt régen és hogy milyen sokféleképp használták fel a növényt és annak minden részét. Pénteken délután a központban, a nyári tanteremnél kiosztották a rajzpályázat díjat, ugyanis előzőleg egy rajzpályázatot hirdettek meg az iskolásoknak, melynek témája a Tücsöklakodalom volt. Ezt követően átvonultak a Dobó Tihamér Képtárba, az érdeklődők ott megtekinthették a rajzokat, ugyanakkor a népi hangszerekből is nyílt egy igazán értékes kiállítás. A folytatásban 18 órakor népzenei koncerten vehettek részt a látogatók. A fesztivált a Tisza Néptáncegyesület tagjai hívták életre és tartják meg sok-sok éve, mint ahogy most is, csak kicsit másképp. Tóth Ágnes, az egyesület vezetője, a fesztivál főszervezője elmondta, hogy bár jelenleg rendhagyó a rendezvény, szűkebb keretek között zajlik, de örülnek, hogy megszervezhették.

– Rendkívüli az idei fesztivál, amelynek első állomása a rajzpályázat díjkiosztója, majd a kiállítás és a népzenei koncert, amely szombaton is folytatódott. Hazai együtteseket hívtunk vendégként. A gálaműsort mindig a vajdasági népzenészek adják. Ez alkalommal Hézső Zsolt, Flamand István citerán játszottak, Bakos Árpád a leányával muzsikált, Réka énekelt. Micsik Béla tekerővel érkezett, a szabadkai Duhaj zenekar, illetve az adai Bodros gyermekegyüttes zenélt. De el kell mondanom azt is, hogy a kanizsaiaknak is van egy vonós csapata, akik három hónapja alakultak meg, ők is muzsikálnak, és a Turbolya leánykar is hallatja a hangját – mesélte Ágnes, aki arra is kitért, hogy amikor a Tisza Néptáncegyesület tizedik születésnapját tartották, akkor támadt az ötletük, hogy hagyománnyá váló rendezvényt hozzanak létre.

– Attól függetlenül, hogy az idei szűkített program, ugyanolyan intenzitással dolgoztunk és készítettük elő a fesztivált – hangsúlyozta Ágnes, akitől arról érdeklődtünk, hogy jövőre mik a terveik.

– Bízunk abban, hogy jövő ilyenkorra ezek a rendelkezések enyhülnek, de persze ezt előre nem lehet tudni. Az viszont tény, hogy készülünk, annál is inkább, mivel az együttes akkor lép a huszonötödik évébe, akkor szeretnénk ismételten egy nagyobb rendezvényt előkészíteni, melyen reményeink szerint részt vehetnek azok a táncosaink is, akik egykor itt táncoltak, de már a világ más szögletében élnek – mondta a főszervező.

A Kukoricafesztivál szombaton este zárult a Regionális Kreatív műhelyben tartott népzenei koncerttel.