2024. április 19., péntek

Átadták a Szenteleky- és a Bazsalikom-díjat Szivácon

A Szenteleky-díjat Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója kapta, irodalomszervezői munkásságáért.

A díjazott beszédében kiemelte, hogy 100 éve annak, hogy a vajdasági irodalmárok elkezdtek Szenteleky hatására az irodalomról gondolkodni. Ez a 100 éves évforduló szerinte megfelelő lenne arra, hogy ismételten átgondoljuk a jelenlegi irodalmi életet. A Bazsalikom- díjas Bognár Antal műfordító online jelentkezett be, és köszönte meg a rangos elismerést. Beszédében Szenteleky Kornél leveleiből idézett, melyben a szerző arról írt, hogy mennyire körülményes volt annak idején egyik pontból a másikba eljutni. A Magyarországon élő díjazott kifejtette, hogy nem gondolta volna, hogy ez a mai világban is problémát okozhat, és  sajnálatát fejezte ki, amiért nem lehetett ott
az eseményen.
A járványhelyzet miatt az irodalmi élet számos eseményét kellett elhalasztani az idén, szombaton azonban visszafogottabb programmal, de így is megrendezték a hagyományos Szenteleky-napokat.

A megnyitó előtt egyperces néma csenddel tisztelegtek a napokban elhunyt Böndör Pál emléke előtt, aki szinte minden évben jelen volt az eseményen. Ezt követően Bíró Tímea megnyitotta Szerda Zsófia Fakó-szürke című kiállítását. A költő felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a kiállítást azért is érdekes épp Szivácon bemutatni, mert a település is a sziváci szürkekancáról kapta a nevét. Véleménye szerint a fotóművész megtalálta azt az utat, amely nem az állatok nyugtalanságát
és sebességét közvetíti felénk, hanem a csöndjét.
A kiállítást követően a vajdasági kiadók idei kiadványaikból szemezgettek. Berényi Emőke, a Szenteleky-napok tanácsának elnöke elmondta, hogy ez azért is volt fontos, mert az idén elmaradt a legtöbb olyan rendezvény, amelyen a könyvkiadók bemutathatták volna az éves termésüket. Először Dévavári Beszédes Valéria, az Életjel kiadó 3 legújabb kötetét, Beke Ottó és Sándor Zoltán tanulmányköteteit, valamint Sarnyi Béla kanizsai történeteket összegyűjtő kötetét mutatta be. Ezt követően a Forum Könyvkiadó Intézet Bíró Tímea legújabb kötetét ismertette. A költővel Losoncz-Kelemen Emese kritikus beszélgetett. A zEtna Könyvkiadó is a legújabb könyveit hozta el a Szenteleky-napokra. Kovács Smit Edit első verseskötetéről Beszédes István, a kiadó igazgatója érdeklődött, Hernyák Zsóka pedig Döme Szabolcs legújabb prózakötete iránt kérdezősködött.
A résztvevők megkoszorúzták Szenteleky és Mladen Leskovac emléktábláit, majd a temetőben elhelyezték az emlékezés virágait Szenteleky Kornél sírjánál.