2024. április 18., csütörtök

Pécs megérdemli a jó focit!

Beszélgetés Rácz Lászlóval, az NB II.-ben szereplő Pécsi MFC vajdasági játékosával

A magyar válogatott csütörtöki Eb-pótselejtezője miatt a hétvégén nem rendeztek mérkőzéseket sem az NB I.-ben, sem pedig az NB II.-ben. A bajnoki szünetet kihasználva a PMFC délvidéki játékosát, a törökkanizsai Rácz Lászlót kértük meg, hogy értékelje az őszi szezon eddigi részét.

Az őszi idény féltávjánál a 9. helyen álltok a húszcsapatos mezőnyben, úgy, hogy a Békéscsaba és a Nyíregyháza mellett ti kaptátok a legkevesebb gólt. A pécsi klubnál mennyire elégedettek az eddigi eredményekkel?

A Pécsi Munkás FC öt év után került fel újra a magyar profi futball térképére. Az itteni emberek már nagyon várták, hogy ismét NB II.-es meccseket lássanak, így nem meglepő, hogy a nyitófordulóban négyezer néző jött ki a Dorog elleni bajnokira. Újoncként nincs egyszerű dolgunk, de a masszív védelmünknek köszönhetően eddig álljuk a sarat. A csapat jó úton halad, de természetesen mi még ennél is többre vágyunk.

Számodra jól indult az idény, hiszen a nyitófordulóban te szerezted a Pécs első gólját a bajnokságban. Hogyan értékeled a saját teljesítményedet?

Valóban, szebben nem is indulhatott volna számomra az új szezon, az első meccsen 12 percnyi játék után a dorogiak kapujába fejeltem egy beadást, megszerezve így a pécsiek első gólját a 2020/2021-es pontvadászatban. Eddig is megkaptam a bizalmat a vezetőktől, én pedig igyekszem ezt jó, kiegyensúlyozott teljesítménnyel meghálálni. Szeretnék még tovább fejlődni, és a folytatásban még sok bravúrt elérni a csapattal.

Már rég nem volt ilyen erős az NB II. mezőnye, hiszen több másodosztályú csapatban is szerepelnek egykori, illetve jelenlegi válogatott játékosok. Milyen érzés ilyen nagynevű labdarúgók ellen pályára lépni?

Abban mindenki egyetért, hogy ez a mostani az utóbbi évek legerősebb másodosztályú bajnoksága. Mivel az élvonalban sok külföldi légiós játszik, a jó képességű magyar focisták egy része inkább az NB II.-be igazol a több játéklehetőség miatt. A bajnokságban így több olyan futballista ellen is játszhatunk, akik megjárták a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságot. A debreceni vendégszereplésünk alkalmával például a több mint százszoros válogatott Dzsudzsák Balázs rohamozta a kapunkat. Mi természetesen tiszteljük őket, de a pályán ez nem igazán számít, ott számunkra is a győzelem a legfontosabb.

Az őszi szezon végén milyen helyezéssel lennél elégedett?

Pécs városa rászolgált, hogy jó futballcsapata legyen. Az út, amelyen haladunk, jó, de nem szabad megelégednünk az eddig elértekkel, mert elég egy-két botlás, és máris a táblázat alsó felében találhatjuk magunkat. A hazai mérkőzéseken eddig jól szerepeltünk, és ennek így kell lennie a továbbiakban is. Ha idegenben sikerülne még eredményesebben játszanunk, akkor akár előrébb is léphetnénk, de az már igazi bravúrnak számítana.

Az NB II.-es klubokban több vajdasági magyar labdarúgó is játszik. Velük mennyire tartod a kapcsolatot?

Figyelem a vajdaságiak játékát, és éppen ezért szeretnék gratulálni Könyves Norbertnek, aki most kapott először meghívót a magyar válogatottba, és természetesen Nemanja Nikolićnak és Szőke Adriánnak is sok sikert kívánok! Óriási dolog az, hogy egyidejűleg három délvidéki focista is a magyar nemzeti csapat tagja. A vajdasági magyarokkal mindig szorosabb a kapcsolatom, mint a többiekkel. Vannak olyanok, akikkel napi szinten tartom a kapcsolatot, de a többiek teljesítményét is figyelemmel kísérem, és szurkolok nekik.