2024. április 19., péntek

A felhők bűvöletében

Tárlatvezetést és előadást tartottak a Szabadkai Városi Múzeumban

A Szabadkai Városi Múzeum e hétvégi rendezvényeit a kulturális örökség napjai programsorozat keretében rendezték meg. Pénteken dr. Ninkov K. Olga művészettörténész tartott tárlatvezetést a Tornyai és Szabadka című kiálltáshoz kapcsolódóan.

Ennek során a látogatók megcsodálhatták a hódmezővásárhelyi művész munkáit, a többi között azokat is, amelyeken a pusztát és a felhőket örökítette meg. Tornyai János alkotásain szívesen ábrázolta a puszta elemeit, így a felhőket is. Ehhez kapcsolódóan Agárdi Gábor újságíró tartott előadást A film és a felhők – mozgóképes kalandozás a fellegekben címmel. Az égbolt nemcsak a festőket, hanem a nagy rendezőket, például Charlie Chaplint, John Fordot, Kertész Mihályt, Frank Darabont-ot, John Farrow-t, Vincente Minellit vagy Szabó Istvánt is megihlette. Az előadásban olyan mára már kultikusnak számító filmekről hallhattunk, mint Az üldözők, a Casablanca, A remény rabjai, a Modern idők, a Hondo, a Mephisto és A nap szerelmese. Agárdi Gábor nemcsak a filmekről és azok jellegzetes, felhős jeleneteiről beszélt, hanem ezekhez kapcsolódó hollywoodi anekdotákat, érdekességeket is felelevenített. Az előadás végén a közönség egy-egy részletet tekinthetett meg az említett filmekből. A nagy érdeklődésre való tekintettel a látogatók az előadás után is részt vehettek a tárlatvezetésen.

Szombat este az érdeklődők a Tito és a művészet című dokumentumfilmet nézhették meg, amelynek rendezője Đorđe Kadijević volt. A vetítés apropóján Luka Vučinac politológus értekezett a filmről. A Szabadkai Városi Múzeum programjai ezen a héten is folytatódni fognak.