2024. április 23., kedd

Csak Kínával sikerült

Az idén is magasabb lesz a kínai–szerb árucsere értéke – Az új szerb kormány eltökélt harcosa lesz a barátság ápolásának

Hszi Csin-ping kínai államfő üzenetét hozta Belgádba hétfőn Jang Dzsiecsi, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága politikai testületének tagja, illetve a párt külpolitikai testületének vezetője. Az üzenetben egyebek között az is szerepel, hogy Kína elismeri Szerbia sikereit, melyeket az elmúlt években valósított meg, s Csin-ping meggyőződésének adott hangot, hogy a jelenlegi államfő irányítása alatt gyorsabban fejlődik az ország. Az Aleksandar Vučić szerb elnökkel folytatott találkozó során ezt az üzenetet is átadta a magas rangú kínai tisztségviselő. Vučić megköszönte azt, továbbá az állandó jellegű kínai támogatást is, s meggyőződésének adott hangot, hogy a szoros együttműködés tovább folytatódik majd és az élet minden szegmentumára kiterjed majd. Vučić közölte az ország soha nem fogja elfelejteni a kínai elnök smederevói látogatását, amikor intézkedéseivel közvetlenül ötezer, közvetetten több mint tízezer munkahelyet mentett meg. Mint ismeretes, az Acélművek a kínai a HBIS tulajdonába került.

A szerb elnök kínai vendégével a két küldöttség együttes ülésére érkezik (Fotó: Beta)

A szerb elnök kínai vendégével a két küldöttség együttes ülésére érkezik (Fotó: Beta)

A szerb elnök a kínai és a hazai küldöttség együttes ülését követően elégedettségének adott hangot annak kapcsán is, hogy évről évre növekszik a két állam közötti árucsere forgalma, s már ebben a pillanatban kijelenthető az, hogy a gazdaságra is nagy nyomást gyakorolt a koronavírus-járvány, de ennek ellenére is kijelenthetjük majd az év végén: az idén is sikerült felülmúlni a tavalyi kereskedelmi adatokat. Az államfő közölte: valószínűleg Kína lesz az egyetlen olyan ország az idén, amelynek kapcsán el tudjuk mondani, szinte hihetetlennek számít az elért eredmény. Arra kérte a kínai tisztségviselőt, hogy országa vegyen fontolóra további beruházásokat is Szerbiában, mint mondta, itt újabb szerződési lehetőségek, infrastrukturális elképzelések várják majd Pekinget. Mint Vučić közölte, sokan nem néznek jó szemmel ezekre a kiváló kapcsolatokra, hiszen Kína évről évre nagyobb jelentőséggel bír a világgazdaságban, de hazánk az eddigiekben is megtalálta a módját annak, hogy megfelelő együttműködést valósítson meg Pekinggel.

Ana Brnabić kormányfő arra tett ígéretet Jang Dzsiecsinek, hogy a következő kormány is a lehető legjobb kapcsolatok kialakítására törekszik majd Kínával, e tekintetben nem kell változásra számítani. Kínára stratégiai partnerként tekintünk, hangsúlyozta Brnabić, s esély sincs arra, hogy ez megváltozzon a jövőben. Dzsiecsi gratulált a miniszterelnöknek az elért gazdasági eredményekhez. Brnabić szólt arról is, hogy legkésőbb november 3-áig megalakul az új kormány.

Hasonló üzeneteket fogalmazott meg Ivica Dačić külügyminiszter is a kínai vendéggel folytatott eszmecsere alatt. A stratégiai partnerség jelentőségéről beszélt, s arról, hogy a következő kormány is folytatni kívánja az „acélszilárdságúnak” nevezett barátság ápolását.