2024. március 29., péntek

Mától rendelkezésünkre áll a Remdesivir

Szerbiában is beszerezhető mától a koronavírus-fertőzéssel szemben hatékonynak bizonyult gyógyszer, a Remdesivir. Olyan gyógyszerről van szó, amelyet a Covid-19 bizonyos, súlyosabb szakaszaiban lehet alkalmazni, ám csakis akkor, ha azt jóváhagyta az illetékes orvosi konzílium.

Sanja Radojević Škodrić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) igazgatója jelentette be a múlt héten, hogy hétfőtől Szerbiában is elérhető lesz a gyógyszer. Rendkívül drága készítményről van szó, tette hozzá. A Remdesivir teljes mértékben ellenőrzött, amellyel nemrég Donald Trump amerikai elnököt is kezelték. A 021.rs honlap szerint a gyógyszert a Gilead Sciences Inc. gyártja, és 390 dollárba kerül egy üvegnyi dózis. A fejlődő országokban páciensenként az öt napos kezelésért 2340 dollárt fizetnek.

A korábbi hónapokban felmerült Klorokin nevű, egyébként malária elleni gyógyszert már nem alkalmazzák a szerbiai egészségügyi intézmények koronavíru-fertőzöttek gyógyítására, erősítették meg a Blic érdeklődésére az országos válságtörzsben.

Tegyük hozzá, hogy Szerbiában jelenleg 315 COVID-19-fertőzöttet kezelnek kórházban és 20-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

A Remdesivir gyógyszert egyébként Magyarországon már gyártják is.