2024. március 28., csütörtök

A járvány harmadik hullámánál tartunk

Dr. Branislav Tiodorović (Fotó: Beta)

Branislav Tiodorović (Fotó: Beta)

A betegek számának növekedése megerősíti, hogy jelenleg a járvány harmadik hullámánál tartunk – jelentette ki Branislav Tiodorović epidemiológus a Szerbiai RTV műsorában. Mint leszögezte, az előttünk álló hónapok hideg, esős, nyirkos időjárása is kedvez majd a vírus további terjedésének. Szerinte aggodalomra adnak okot a szórakozóhelyek, a bulik, amikor hatványozottan fontos lenne az óvintézkedések betartása, de sok esetben mégsem történik meg. Mint mondta, tisztában kell lennünk azzal, hogy a harmadik hullám már elkezdődött, és mindabból, ami körülöttünk történik, látjuk, hogy nő a fertőzöttek és a betegek száma, és sajnos a halottaké is.

A vasárnapi járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 2906 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 102 volt pozitív. Lélegeztetőberendezés segítségére 20 páciensnek van szüksége. A hivatalos jelentés értelmében az említett 24 óra alatt 1 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel az elhunytak száma 763-ra növekedett, a halálozási arány 2,19 százalék. Jelenleg 315 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 194 536 koronavírustesztet végeztek el az országban és 34 787 személynek a szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét.

A héten működésbe lép az a különböző állami szerveket egységesítő elektronikus rendszer, amely a koronavírus elleni harcban segíti a polgárokat – áll a szerb kormány közleményében. Kiemelik, hogy a fontos járványügyi intézkedésekről ezentúl a polgárok a www. e-zdravlje.gov.rs és a www.euprava.gov.rs oldalakon értesülhetnek.