2022. augusztus 8., hétfő

Fél évszázad

Az elmúlt ötven évben sokat változott a világ. Ha egy képzeletbeli időutazás során valaki 1970-ből 2020-ban landolna, valószínűleg nem értené, miért beszélnek az emberek az utcán magukban vagy valamilyen kis lapos dobozkát a fülükhöz szorítva, tátva maradna a szája az utakon száguldozó autók láttán, és bizonyára az üzletek kínálatától – legyen az ruházat, élelmiszer vagy műszaki cikk – is elkerekedne a szeme. Vegyük például ez utóbbit. Gondoljunk csak bele, hogy az eltelt öt évtizedben milyen sokat fejlődtek a zenelejátszó eszközök. A hetvenes években volt az orsós magnó, ezt követte a nyolcvanas években a kazettás, a bakelit lemezeket felváltotta a kilencvenes években a cédé, majd a kétezres években mp3-lejátszókra zsugorították a zenét. A mai fiatalok azt sem tudják, mi köze a kazettának – ha egyáltalán ismerik a szalag e formáját – a ceruzához! Hogy is tudnák, amikor ők már réges-régen az okostelefonjukon hallgatják az internetről érkező slágereket.

Apropó slágerek. Utánanéztem, és állíthatom, 1970 nagyon izgalmas és fontos esztendő volt zenetörténeti szempontból. Többek között egy csomó énekesnek és együttesnek abban az évben jelent meg a lemeze (Simon & Garfunkel, Eric Clapton, The Rolling Stones, The Who, Jackson 5, valamint Koncz Zsuzsa, Hungária, Kovács Kati stb.), feloszlott a Beatles, elhunyt Jimi Hendrix és Janis Joplin, utolsó koncertjét adta a The Doors, Brian May, Freddie Mercury és Roger Taylor pedig megalakította a Queent.

(Fotó: Horváth Zsuzsanna)

A világban is meghatározó események történtek: fellőtték az első japán műholdat, életbe lépett a nukleáris fegyverek elterjedését tiltó szerződés, teljesítette küldetését az Apollo–13 holdexpedíció, Salvador Allende győzött a chilei választásokon, gazdasági stabilizációs programot indítottak el Jugoszláviában, megjelent a floppy disk, Budapesten átadták a kelet-nyugati metró első szakaszát, Brazília nyerte meg a mexikói labdarúgó-világbajnokságot, irodalmi Nobel-díjat kapott Alexandr Szolzsenyicin szovjet író, megszületett Mariah Carey, Matt Damon, Andre Agassi, és azon a napon, amikor a Fidzsi-szigetek függetlenné vált, 1970. október 10-én, összeházasodtak a szüleim.

A felsorolt események csak egyetlen egy évre korlátozódnak, és lám, még így is, hogy csak a legfontosabbakat említettem meg, milyen hosszúra sikeredett a bevezetőm. Arra az egy évre, amikor a huszonéves szüleim úgy döntöttek, egybekelnek. És hol van még az utána következő 49 év, mennyi mindennek lehettek-lehettünk szem- és fültanúi. A fentiekkel azt szerettem volna érzékeltetni, hogy milyen hosszú egy ember, hát még egy házaspár életében fél évszázad.

Amikor az ember úgy érzi, megtalálta élete párját, és összeköti vele az életét, még nem is sejti, milyen nagy kaland elé néz. Hiszen nem ismeri a másikat, annak ellenére, hogy azt hiszi, néhány hónap ismeretség után mindent tud róla. Nem hiába mondják, hogy akkor ismerünk meg igazából valakit, amikor elfogyasztunk közösen 1 kiló sót. (Persze, de nem egyszerre, mondaná az egyszeri férj a sós levest szürcsölve.)

Huszonéves fejjel úgy érezzük, miénk a világ, és minden tudás birtokában vagyunk. Aztán, ahogyan szembe jönnek a különféle, első látszatra megoldhatatlannak tűnő gondok, bajok – amelyeket az önálló élet hoz magával –, lassan rájövünk, közösen igenis túl tudunk lendülni rajtuk. És a következő akadályt már sokkal könnyebben ugorjuk át. Együtt.

Amikor egymás támaszai vagyunk jóban és rosszban, amikor minden körülmények között számíthatunk a másikra, amikor a párunk elfogad bennünket az összes hibánkkal együtt, akkor tudjuk, hogy jól választottunk. Az évek peregnek, és mi még mindig azt a fiatal embert látjuk benne, akit azon a bizonyos tavaszi vagy őszi napon megismertünk. Csak közben, szinte észrevétlenül, eltelt néhány évtized. Jólesik felidézni a közös emlékeket, családi eseményeket, ha másként nem megy, fényképek segítségével, amelyekből van bőven. Az aranylakodalmon készült fotó is belekerül az albumba.

A helyzetre való tekintettel négyesben ünnepeltünk. A szüleim egy nagyon különleges ajándékot kaptak tőlünk. Hogy mit, maradjon a mi titkunk! Majd ötven év múlva elmondjuk!