2024. április 19., péntek

Művelődési események a hétvégén

A Szerb Nemzeti Színház Pera Dobrinović színpadán szombaton 12 órakor kerül színre a Ki ölte meg Janis Joplint? című alkotás, amelyet Sonja Petrović rendezésében láthat a közönség. Szintén szombaton 20 órakor lesz látható a Szerb Nemzeti Színház és a Szerémségi Egyházmegye Szent Miklós férfikórusainak előadásában a Szabadság dallamai című előadás, melynek során első és második világháborúból származó szerb és orosz hazafias dalokat hallhat a közönség. A Smederevo 1941 című előadás hétfőn 19.30-kor kerül bemutatásra, amelyet Ana Đorđević rendezésében láthat a közönség. A rendezvényekre szóló belépőjegyeket a színház pénztáránál lehet megváltani.

A szombat esti műsorban 19. és 20. században írt, hazafias érzelmű dalokat hallhat a közönség. Jovan Pejić az opera karnagyának elmondása szerint mind a szerb, mind a világtörténelem is nagy hatást gyakorolt a hazafias dalok fejlődésére, a katonák moráljának növelésére és az idegen uralom alá kerültek számára is reményt nyújtottak.

– Annak ellenére, hogy ez az időszak az opera és a szimfonikus zene nagy fejlődését jelentette, nem csökkenti a történelmi és kulturális jelentőségét a hazafias daloknak, amelyek különlegesek maradtak. Éppen ezért jutottak el olyan könnyen a hallgatósághoz és váltak tanúivá az elmúlt időknek – magyarázta Pejić.

A Szerb Nemzeti Színház kórusa és a Szerémségi Egyházmegye Szent Miklós férfikórusa első és második világháborús, valamint kozák dalokat, indulókat is előadnak majd.

Aleksandar Stankov, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy ez a koncert a város szabadságát jelentő első és második világháborús dátumok megünneplésének alkalmából adják elő. – A város története során sok mindent megtettek azért, hogy Újvidék egy mocsaras és lápos környezetből multikulturális közeggé nőhesse ki magát. Napjainkra megtanultuk, hogy nincs nagyobb vágy a szabadságnál és nincs annál őszintébb dal, mint amelyik a szabadságról szól – véli Stankov.

Visszatér a jazz az újvidéki Sheraton hotelbe, amely számos kulturális esemény helyszíneként ismert, október 14-től pedig a Sheraton jazzest elnevezésű rendezvénysorozatnak ad otthont. Az esemény néhány neves zenész együttműködésével valósul meg, azzal a céllal, hogy a jazz-zenét újra meghonosítsák a szerb kultúra fővárosában. A számos koncert során a közönség igazi zenei ínyencségeknek lehet majd tanúja. Már a programsorozat első napján 20 órakor a hotelben fellép az Aleksandar Bahun, Magyarics István és Uroš Šećerov zenészek által fémjelzett NS Jazz Trio bend, Svetlana Palada énekesnő fellépését is élvezheti majd a hallgatóság.