2024. április 17., szerda

Csak a minisztériumi minősítéssel rendelkezők maradhatnak fenn

Topolya községben eddig négy önkéntes tűzoltó testület kapott működési engedélyt

Az önkéntes tűzoltó testületek működését új törvényrendelet szabályozza, aminek összetett és nehezen teljesíthető feltételrendszere van. Topolya községben eddig 9 jobban, illetve  gyengébben felszerelt, a kivándorlási hullámban megfogyatkozott létszámú önkéntes szervezet fejtette ki a tevékenységét, közülük eddig négy igényelte a felsőbb szervek minősítését: a zentagunarasi Fáklya Önkéntes Tűzoltó Testület mellett a pobedai csapat, illetve a Moravicai Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Ez utóbbi az országosan is ritka első kategóriára kapott besorolást a napokban. A belügyminisztérium illetékesei elsőként a topolyai Dr. Hadzsy János Önkéntes Tűzoltó Testületet látogatták meg. Holló Dánieltől, a szervezet elnökétől megtudtuk, hogy a Belügyminisztérium vészhelyzeti részlegének illetékesei elsősorban a csapatok eszközbeli-műszaki, illetve a személyi feltételeit veszik figyelembe.

– Az önkéntes tűzoltó testületeket mint törvénnyel összhangban működő egyesületeket legújabban három kategóriába sorolja be az állam. Az eszközbeli, a műszaki, a személyi, a létszámbeli kritérium mellett önkénteseink tudását is figyelembe veszik, továbbá a tagok egyéni eszközbeli felszereltségét. Ezek alapján rangsorolják a testületeket három kategóriába. Mi a harmadikat pályáztuk meg sikeresen, vagyis a harmadik kategória szabályainak tudtunk eleget tenni. Ezek közül egy feltétel például, hogy a szervezet rendelkezik legalább egy tűzoltóautóval. Továbbá valamennyi önkéntes tűzoltónknak fel kell tudni mutatni orvosi bizonylatot arról, hogy alkalmas a munkavégzésre. Emellett a hivatásos tűzoltókhoz hasonlóan szakvizsgát kell tenniük, attól függetlenül, hogy a feladatukat ingyen, önkéntes alapon végzik, nem pedig hivatásszerűen – mondta el Holló Dániel, aki ismertette a további követelményeket is.

– A jármű mellett a testületnek rendelkeznie kell azokkal a tárgyi és műszaki eszközökkel, amik szükségesek a tűzoltáshoz. A bizottság tagjai mindent lejegyzeteltek és lefényképeztek, hogy ne lehessen még véletlenül sem továbbadni más önkéntes tűzoltó szervezeteknek a mi birtokunkban levő eszközöket. Szerencsére nálunk mindent rendben találtak, hiszen azóta, hogy körülbelül egy éve tisztában voltunk a törvénytervezet rendelkezéseivel, mi mindent igyekeztünk latba vetni, hogy teljesíthessük ezeket a feltételeket, hogy jóváhagyást kaphassunk a további működésre – hallhattuk.

– Habár a tagjaink egy szakvizsgán már túl vannak, egy újabb, magasabb szakmai szintű tesztelése következik a tudásuknak. Ezt megelőzik majd a tűzoltással kapcsolatos szakelőadások, miután az ezt intéző illetékes belgrádi szerv megalakul, és megkezdi a működését. Egyébként a működési feltételek teljesítéséről hozzánk postai úton korábban eljuttatott elismervény feljogosít bennünket arra, hogy hivatalosan bejegyzett egyesületként tudunk működni. Ha nem tudtuk volna teljesíteni a feltételeket, akkor megszűntünk volna hivatalos szervezetként létezni. Ezzel elvesztettük volna a jogunkat a ránk vonatkozó támogatási-pályázati rendszerben való részvételre. Ez pedig nagy kár lett volna és jelentős veszteség Topolyának, hiszen egyesületünk 1885 óta teljesít szolgálatot a város polgárainak és anyagi javainak védelmében – hangsúlyozta Holló Dániel. A kedvező elbírálás egyik alapfeltételének sikerült eleget tenni azzal, hogy a topolyai önkéntes tűzoltók tavaly szert tettek egy tűzoltókamionra, egy Németországból érkezett adománynak köszönhetően. A topolyai önkéntes tűzoltókat tömörítő szervezet első emberétől azt is megtudtuk, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületekre vonatkozó – tetemes anyagi ráfordítással járó – új szabályok teljesítésében a topolyai helyi közösség, illetve a község önkormányzata nyújtott segítséget.  Holló Dániel végezetül elárulta, hogy csupáncsak a tűzoltásra szolgáló sugárcső ára 25 és 50 ezer dinár között mozog, a minőségtől függően. Ebből pedig legalább 3 darabbal kell rendelkeznie egy-egy testületnek. És ez csak egy eleme a tűzoltó testület számos darabból álló eszköztárának.