2024. március 29., péntek
ROLAND GARROS

Nadal utolérte Federert

Novak Đoković nem tudta tegnap Párizsban megkérdőjelezni Rafael Nadal salakos fölényét. A spanyol 13. alkalommal nyerte meg a Roland Garrost, ami 20. diadala a nagy tornákon, és amivel beérte Roger Federert az öröklista élén. A spanyol egyben elérkezett még egy mérföldkőhöz, pályafutása 1200. tétmeccsén a 999. győzelmet aratta, ami a 100. a párizsi salakon. Függetlenül ettől az eredménytől Đoković marad a világelső, és a legvalószínűbb, hogy az évet is majd az első helyen zárja, az egymás közötti mérleg pedig most 29:27 Novak javára.

Đoković tegnap nagyon gyöngén játszott. Ütései pontatlanok és gyakran erőtlenek voltak, így Nadalnak nem is volt szüksége valami nagy játékra, elegendőnek bizonyult, hogy az önhibák számát a minimálisra csökkentse, és nem érhette meglepetés. Novak 52 önhibájával szemben Nadal csak 14-szer hibázott, ami túl nagy különbség.

Pénteken este Đokovićnak az elődöntőben nagyon nehéz meccse volt a görög Sztefanosz Cicipasszal. Voltaképpen gyors és magabiztos győzelemnek indult, de 6:3, 6:2, 5:4-nél a továbbjutásért adogatva Novak néhány hibát vétett, és meccslabdát is kihagyott. A 22 éves görög felbátorodott, két játszmát nyert, de az ötödikre már elfogyott az ereje, és a világelső rutinosan nyert negyedszer a hatodik egymás közötti meccsükön.

A Roland Garros női bajnoka a 19 éves lengyel Iga Świątek lett, aki a döntőben is ellenállhatatlannak bizonyult, és az amerikai Sofia Kenint is könnyen felülmúlta. A meccs 3:0-s Świątek-vezetéssel indult, amit a januárban Australian Opent nyert Kenin még behozott, azután azonban Lengyelország első egyéni Grand Slam-bajnokának az akarata érvényesült. A párizsi győzelemmel Świątek feltör a ranglista 17. helyére.

Babos Tímea nyolcadszor játszott párosban GS-döntőt – hetedszer Kiki Mladenovićtyal az oldalán –, és negyedik közös serlegüket nyerték, az Australian Open után a Roland Garroson is kétszeres bajnokok. A döntő nem volt könnyű, a második játszmában így Babosék háromszor is leadták a breakelőnyt a chilei Alexa Guarachi és az amerikai Desirae Krawczyk ellen, de a diadalt jelentő negyediket sikerült megvédeni.

A héten három ATP-torna lesz műsoron. A szardíniai Santa Margheritában Dušan Lajović a 2. kiemelt, és a rajton erőnyerő, Györe László selejtezőst vár, s ha győz, a 2. fordulóban egymással vív meg a két szerbiai, ami Párizsban is lehetséges volt, de nem jött össze. Szentpéterváron Miomir Kecmanović a kazah Mihail Kukuskint kapta, Kölnben Filip Krajinović az amerikai Steve Johnsonnal, Fucsovics Márton pedig a francia Gilles Simonnal kezd.

PÁRIZS. – A Roland Garros elődöntőjében, férfiak: Đoković–Cicipasz 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1. Döntő: Nadal–Đoković 6:0, 6:2, 7:5. Nők, döntő: Świątek–Kenin 6:4, 6:1. Férfi páros, döntő: Krawietz/Mies–Pavić/Soares 6:3, 7:5. Női páros, döntő: Babos/Mladenović–Guarachi/Krawczyk 6:4, 7:5. Fiúk, döntő: Stricker (svájci)–Riedi (svájci) 6:2, 6:4. Lányok, döntő: Jacquemot (francia)–Csarajeva (orosz) 4:6, 6:4, 6:2.

SZENTPÉTERVÁR. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: Milojević–Karlovszkij 6:4, 6:0, Troicki–Kuznyecov 6:3, 6:7, 6:4. A tábláért: Serdarušić–Milojević 6:7, 6:2, 6:2.

SANTA MARGHERITA. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: D. Petrović–Etcheverry 6:4, 6:2. A tábláért: Pellegrino–D. Petrović 7:6, 3:6, 6:2.

LISSZABON. – A challenger selejtezőjének 1. fordulójában: Zuk–Krstin 6:3, 3:0 – feladás.