2024. április 20., szombat
AUTÓSPORT

Hamilton beérte Schumachert!

Történelmi rekordbeállítás a Nürburgringen: Lewis Hamilton az Eifel Nagydíj megnyerésével bezsebelte Formula–1-es karrierje 91. futamgyőzelmét, ezzel pedig utolérte az eddig egyedüli csúcstartó Michael Schumachert a sport egyik legfontosabb rekordlistájának élén.

2013 után, a járvány következményeként tért vissza a Nürburgring az F1-es naptárba, a nagydíjat pedig azért voltak kénytelenek a szomszédos Eifel-hegységről elnevezni, mert a Német Nagydíj névhasználati joga Hockenheimet illeti. A futam elején még látszott rá esély, hogy nem ez a furcsa nevű futam válik majd F1-történeti fordulóponttá: a rajtnál a pole-ból induló Valtteri Bottas Hamilton rámenőssége dacára is megtartotta a vezetést, ám csak a 13. kör kezdetéig tudta megőrizni. Ekkor csúnyán elfékezte magát az 1-es kanyar előtt a finn, csapattársa ezt kihasználva az élre állt, Bottas napját pedig megpecsételte a Mercedesében pár körrel később jelentkező motorhiba, ami feladásra kényszerítette.

Hamiltonhoz lőtávolon belül maradt a Red Bull-lal Max Verstappen, a páros pedig akkora fölényben volt, hogy talán mindenki mást leköröztek volna, ha a motorbajok miatt félreálló Lando Norris autója okán nem hajt pályára a biztonsági autó 15 körrel a vége előtt. Az első két helyet ez sem befolyásolta, a harmadik pozícióért viszont nagy taktikai csatát folytatott Daniel Ricciardo és Sergio Pérez. Végül az ausztrálnak sikerült megcsípnie a már régóta érő sikert, 2011 óta először juttatta vissza a gyári Renault-t a dobogóra, és önmaga számára is hosszú, két és fél éves pódiummentes sorozatot szakított meg. Carlos Sainz az 5. hellyel gondoskodott róla, hogy még szorosabbá váljon a harc a Renault, a Racing Point és a McLaren között a konstruktőri dobogóért, míg az időmérőn meglepően erős Charles Leclerc csak egy 7. helyet tudott menteni a Sebastian Vettel hibája miatt ismét csak egy autóval pontot szerző Ferrarinak. Visszatért a mezőnybe Nico Hülkenberg, aki ezúttal a gyomorpanaszokkal küzdő Lance Stroll helyére ugrott be a Racing Pointhoz idén már harmadszor – és bár egyből az időmérőn kezdett, az utolsó helyről egészen a 8. helyig jött fel.

Hamilton elől persze senki nem vihette el a show-t. A győzelmi rekordot beállító és várhatóan hamarosan meg is döntő britnek Michael Schumacher fia, Mick átnyújtotta a hétszeres világbajnok sisakját, ezzel a jelképezve a család elismerését. És ennél is szebben körbeérhetett volna a történet, hiszen az F2-es bajnokságot vezető Mick Schumacher ezen a pénteken ejthette volna meg debütálását egy F1-es szabadedzésen az Alfa Romeóval, ám ez végül elmaradt, mivel az esős, ködös idő miatt a teljes pénteki programot törölték.

A végeredmény: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:35:49,641, 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) +4,4 másodperc hátrány, 3. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) +14,6, 4. Sergio Pérez (mexikói, Racing Point) +16,0, 5. Carlos Sainz (spanyol, McLaren) +21,9 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 230 pont, 2. Bottas 161, 3. Verstappen 147, 4. Ricciardo 78, 5. Pérez 68, stb. Csapatok: 1. Mercedes 391 pont, 2. Red Bull 211, 3. Racing Point 120, 4. McLaren 116, 5. Renault 114 stb.

RALI-VB

A részmunkaidős győzelme

A verseny tavalyi első helyezettje nyerte meg idén is a Szardínia szigetén rendezett Olasz Ralit, mégis meglepetésnek számít Dani Sordo sikere. A spanyol ugyanis a Hyundai harmadik számú autójában ült, amelyen több versenyző osztozik a szezon során, és Sordónak idén ez még csak a második versenye volt a WRC-ben. A spanyol azonban már az első nap végén az élre állt, és nem is adta ki kezéből a vezetést.

Egy másik rendhagyó bejelentés szerint jövőre első alkalommal a Horvát Rali is csatlakozik a világbajnokság körforgásába, a Zágráb és Karlovac környékén zajló versenyt április végén rendezik majd.

A végeredmény: 1. Dani Sordo (spanyol, Hyundai) 2:41:37,5, 2. Thierry Neuville (belga, Hyundai) +5,1 másodperc hátrány, 3. Sébastien Ogier (francia, Toyota) +6,1, 4. Elfyn Evans (brit, Toyota) +1:02,3, 5. Teemu Suninen (finn, Ford) +1:33,9 stb.

A világbajnokság állása: 1. Evans 111 pont, 2. Ogier 97, 3. Neuville 87, 4. Tänak 83, 5. Rovanperä 70, stb.

TÚRAAUTÓ-VB

Bojkott után győzelem

A nordschleifei balhé után a WTCR Slovakia Ring-i fordulójára visszatért a mezőnybe a Hyundai: a márka megegyezett a szervezőkkel, akik igazítottak a teljesítménykiegyenlítést célzó szabályokon, így már ők is harcba szállhattak a dobogókért. Ezúttal három versenyt rendeztek, az első kettő Audi-sikerrel ért véget Nathanael Berthon és a 2016 után először nyerő veterán Tom Coronel révén, míg a harmadikon a Hyundainak jött ki a lépés a holland Nicky Catsburg jóvoltából.

A bajnokság állása: 1. Ehrlacher 112 pont, 2. Coronel 92, 3. Vernay 89, 4. Magnus 79, 5. Guerrieri 78 stb.