2024. április 24., szerda
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

Triplázás lila trikóban

A teljes három hét talán legsíkabb és – látszólag – legegyszerűbb szakaszával folytatódott pénteken a Giro d’Italia, a szakasz ráadásul az egyik legrövidebb tömegrajtos etap is volt 143 kilométerével. Ahogy azonban az lenni szokott, mégsem volt ez a legkényelmesebb napjuk a versenyzőknek, mivel Délkelet-Olaszországban komoly szél fújt – ami már néhány kilométer után szakadásokat okozott a főmezőnyben, több nagynevű versenyző, például Fuglsang, Majka vagy Yates is egy hátsóbb sorban ragadt. Az eredeti négy szökevénynek (Pellaud, Černý, De Gendt, Frapporti) sem maradt semmi esélye elöl maradni, az első órában 56 kilométeres átlag felett repesztett a főcsoport. Több mint egy óra kellett, mire a mezőny újra összeért, az újra támadó Pellaud és Frapporti duóját pedig mintegy 60 kilométerrel a cél előtt másodszor is bedarálták. 40 kilométernél aztán újra borzolták a kedélyeket, egy nagy bukásban rengetegen maradtak hátul, a sorok húsz kilométerrel később értek össze. Ezután már nem történt semmi váratlan a mezőnyben a hajráig, amelyben a lila trikós, pontversenyben éllovas Arnaud Démare ezúttal is megállíthatatlan volt. Valter Attila 28 másodperc hátránnyal a 72. lett.

Végeredmény, 7. szakasz (Matera–Brindisi, 143 km): Arnaud Démare 2:47:28 óra, Peter Sagan, Michael Matthews, Ben Swift, Álvaro José Hodeg a. i. stb. Az összetett állása: João Almeida 24:48:29 óra, Wilco Kelderman +48, Pello Bilbao +49 mp, Harm Vanhoucke +1:05, Vincenzo Nibali +1:07 perc stb.

Elmarad a Párizs–Roubaix

A koronavírus-járvány miatt elmarad az október 25-ére tervezett Párizs–Roubaix egynapos verseny. Olivier Veran francia egészségügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy Lille-ben és környékén a koronavírusos fertőzés terjedése miatt maximális készültséget rendeltek el.

A Tour de France-t is szervező Amaury Sport Organisation (ASO) ennek hatására pénteken közölte, hogy a 118. Párizs–Roubaix-t, valamint a viadal első ízben megrendezni tervezett női versenyét is törlik. A férfiverseny legutóbb 1942-ben maradt el, a következő kiírásra pedig a tervek szerint április 11-én kerül sor. Az idei kiírás különlegessége lett volna, hogy egy napon került volna rá sor két háromhetes körverseny egy-egy etapjával, a Giro zárószakaszával és a Vuelta királyetapjával.

Roglič és Dumoulin a két kapitány

Tom Dumoulin és a címvédő Primož Roglič vezetik a Jumbo-Visma csapatát az október 20-án rajtoló Vuelta a España körversenyen. Az idén 18 szakaszos Vueltát október 20. és november 8. között rendezik, így 1986 után fordul elő újra, hogy két háromhetes összecsúszik: akkor két napon zajlott párhuzamosan a Giro és a Vuelta, idén hat napig fedi egymást a spanyol és az október 25-én záruló olasz körverseny.

Kapcsolódó hír, hogy Egan Bernal nem indul a Vueltán, így az előzetes várakozásoknak megfelelően Chris Froome lesz az Ineos Grenadiers kapitánya.